Finansminister Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena Andersson Foto: Janerik Henriksson/TT

"Viktigt att vårda det politiska samtalet"

Finansminister Magdalena Andersson vill se försiktiga uttalanden efter presidentvalet
3:46 min

Det är nu viktigare än någonsin att vårda det politiska samtalet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) efter Donald Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet.

Uttalandet kommer efter att den tyske justitieministern Heiko Maas sagt att världen riskerar att bli galnare med Donald Trump som president.

– Det återstår att se vilken politik Trump väljer att föra. Vi behöver föra en debatt som grundar sig på fakta och analyser snarare än på känslor och osakliga påhopp, säger Andersson i en intervju med Ekot.

Finansministern säger sig inte vara direkt oroad för svensk ekonomi – även om hon kommer följa utvecklingen noga när Trump tar över i Vita huset.

– Svensk ekonomi står stark. Vi har sunda offentliga finanser, vi har väl kapitaliserade banker och vi har myndigheter som står redo att agera. Samtidigt är USA en viktig handelspartner och vad det här kommer få för långsiktiga konsekvenser beror helt på vilken politik som Donald Trump väljer att föra. Det kommer vi att följa noga de kommande månaderna, säger Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".