Delad bild: Håkan Svenneling och en router.
Håkan Svenneling vill se konkreta förslag som gör skillnad för Sveriges landsbygd. Foto: Claudio Bresciani/TT, Sveriges Riksdag

Regeringen kritiseras för långsamt agerande kring snabbt bredband

"Vi kan inte lämna tio procent av Sveriges befolkning utanför"
1:36 min

Det kommer kritik mot regeringen inifrån den kommitté med politiker från alla riksdagspartier som arbetar med en ny landsbygdspolitik och som Ekot berättat om i dag. Kritiken handlar om att regeringen ännu inte plockat upp det mål om att hela Sveriges befolkning ska ha tillgång till snabbt bredband som gruppen presenterade i våras.

– Jag tycker det är dåligt av regeringen. Nu finns det åtta partier i Sveriges riksdag som är för det här. Jag tycker att regeringen måste komma med konkreta förslag som gör skillnad för Sveriges landsbygd, säger Håkan Svenneling (V), landsbygdspolitisk talesperson.

Det handlar om det mål som regeringen har för bredbandsutbyggnad. Nuvarande mål är att 90 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020. Men i våras föreslog den parlamentariska landsbygdskommittén, som består av politiker från alla riksdagspartier, att målet skulle skrivas om till att hela Sveriges befolkning ska tillgång till snabbt bredband år 2025.

– Därför behöver regeringen sätta det här målet, så att marknadens aktörer vet, och så att alla kommuner som satsar på att bygga ut bredband vet och att staten också blir tydlig med vart man vill någonstans. För vi kan inte lämna tio procent av Sveriges befolkning utanför, säger Håkan Svenneling.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), tycker att förslaget är bra men håller inte med Vänsterpartiet om att regeringen varit för långsam i frågan.

– Den bredbandsstrategi som Sverige har i dag är ju väldigt gammal, den har många år på nacken och det finns all anledning att revidera den och det är precis det regeringen håller på att göra. Och vi har ju noterat det förslag som har kommit från landsbygdskommittén och jag tycker att det finns all anledning att ta fasta på de förslag som har kommit, säger Sven-Erik Bucht (S).

Och när gör ni det då?

– Jag kan inte ge en exakt tidpunkt. Nu kommer ju landsbygdskommittén att lägga sitt slutbetänkande här strax efter årsskiftet och då kommer vi att ta tag i många olika frågor och förslag som de har, säger Sven-Erik Bucht (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".