Finansminister Magdalena Andersson, Donald Trump, nyvald president i USA och Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbe
Finansminister Magdalena Andersson menar att det återstår att se vilken politik Trump väljer att föra och Isabella Lövin (MP) menar att USA inte kan lämna FN:s klimatöverenskommelse. Foto: AFP/TT

Osäkerhet kring Trumps politik

Både bland politiker och allmänhet råder det osäkerhet kring vad Donald Trumps vinst i presidentvalet betyder. Här följer några av dagens reaktioner.

De nordiska länderna kom samtliga med officiella gratulationer på onsdagsförmiddagen efter att Donald Trump tagit hem det amerikanska presidentvalet. Statsminister Stefan Löfven sade att det visserligen är välkänt att han hellre skulle se Hillary Clinton som president.

– Men det är också så att en svensk regeringen och en svensk statsminister alltid vinnlägger sig om att ha en så bra relation till vilken president än amerikanarna väljer, och det tänker vi försöka ha, säger Stefan Löfven.

Även i snökaoset i Stockholms tunnelbana var det självklara samtalsämnet presidentvalet i USA.

– Jag blev väldigt chockad och tycker att det är väldigt tråkigt. Jag tycker inte att hans politik alls har gjort sig tydlig. Men jag får bara hoppas på det bästa nu, säger resenären Alexandra. 

Och det är osäkert exakt vilka konsekvenserna blir av valet. Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att det återstår att se vilken politik Trump väljer att föra, men att det är viktigare än någonsin att vårda det politiska samtalet.

– Vi behöver föra en debatt som grundar sig på fakta och analyser snarare än på känslor och osakliga påhopp, säger Andersson i en intervju med Ekot.

Ett av många löften från Trump som det är osäkert om han har mandat att ändra gäller att riva upp FN:s internationella klimatavtal som antogs på toppmötet i Paris förra vintern. Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, menar att det inte går.

– Parisavtalet står fast. Det är redan ratificerat av USA. Det kan han inte ändra på i en handvändning, säger Isabella Lövin till Ekot.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström tror att vi kommer att få se ett mer slutet USA med Donald Trump vid rodret. Men hon vågar inte sia om huruvida TTIP-avtalet är i fara.

– Det är helt omöjligt att uttala sig om den saken i dag. Men det är ju inte direkt så att Trump har fört en frihandelsvänlig agenda, säger hon till Ekot.

På ett internationellt plan har Trumps vinst i valet väckt frågor om kärnavtalet med Iran. Donald Trump, liksom flera republikaner i kongressen, har tidigare sagt sig vilja riva upp avtalet, som ses som en av Barack Obamas framgångar på presidentposten.

– Den iranska regeringen är orolig för vad Trump kan vilja göra. Men det finns många som säger att det inte kommer att rivas upp eftersom det är ett internationellt avtal och det är USA som skulle bli isolerat om man drog sig ur det, säger Ekots utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".