Donald Trump och en genrebild på industri.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Evan Vucci/AP

FKG: Trump kan skada svensk industri

Fordonskomponentgruppens vd: Jävlar
0:03 min

Att Donald Trump vann presidentvalet i USA kan komma att påverka den svenska industrin negativt – och i synnerhet fordonsindustrin.

Fredrik Sidahl, som är VD på branschorganistionen Fordonskomponentgruppen FKG som företräder 350 företag, reagerade starkt på beskedet om att Donald Trump vunnit.

– Spontant: jävlar, på ren svenska. Svensk industri och framför allt fordonsindustrin är otroligt beroende av den amerikanska marknaden, säger han, och fortsätter:

– Vill nu Donald Trump stänga det här, bromsa upp diskussionerna kring mer handelsöppenhet i världen så är det bara negativt för oss. Jag hoppas att han tänker efter, att han kan inte sitta ensam i Amerika och bedriva en protektionistisk politik.

I Jönköping har över 1000 svenska och utländska industriföretag samlats på onsdagen på den stora underleverantörsmässan Elmia Sub Contractor. Här finns företag som tillverkar och levererar till större företag som i sin tur ofta exporterar till USA – ett av dem är Alvesta Galvanisering där Nils Eriksson jobbar.

– Det som kan vara oroligt är om det blir någon typ av lågkonjunktur, att det utlöser något som gör att konjunkturen går ner, då påverkas vi direkt, säger Nils Eriksson.

Bengt Fredriksson, från Dala Plåtteknik i Borlänge, tror inte det blir någon större skillnad med Trump vid rodret.

– Om han vill bygga upp Amerika igen och göra allting hemma vid, då blir det väl problem med export från Sverige, men å andra sidan exporterar Amerika mycket till Sverige också så det lär väl bli förhandlingar om det också då med handelsutbyten och allt vad det är.

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".