USA:s blivande president Donald Trump och Sveriges klimatminister Isabella Lövin.
Foto: Mark Wilson/TT, Lars Pehrson/TT.

Oro för att Trump grusar klimatambitioner

Hotat att riva upp klimatavtalet
2:08 min

Donald Trumps seger oroar vid FN:s klimatmöte som pågår i Marrakech i Marocko. Trump har sagt att USA ska riva upp klimatavtalet.

Donald Trumps ointresse för klimatfrågan är dåliga nyheter för världen, enligt klimatminister Isabella Lövin. Men hon dämpar oron för att USA kan dra sig ur klimatavtalet:

– Nu har vi sett en rekordsnabb ratificeringsprocess av klimatavtalet. På mindre än ett år har över 100 länder som representerar 70 procent av världens utsläpp godkänt det.

– För USA:s del är man rättsligt bunden av avtalet och kommer inte kunna dra sig ur det. Det kommer bli en oerhört svår och krånglig juridisk procedur om det skulle ske, enligt Isabella Lövin.

Donald Trump har sagt att det är bluff att människan orsakat jordens uppvärmning. Inför presidentvalet har han hotat med att USA ska lämna klimatavtalet från Paris om han vinner. Formellt tar detta i så fall fyra år. Donald Trump skulle också kunna dra USA helt ur FN:s klimatkonvention, alltså hela det globala organ som arbetar med klimatfrågan.

Efter framsteget med Parisavtalet som snabbt trätt i kraft, dämpas stämningen vid FN:s årliga klimatmöte som inleddes i Marrakech i måndags, av att USA:s kommande president sannolikt struntar i klimatarbetet.

Några har uttryckt oro för att Donald Trumps framgångar ska locka andra motsträviga länder att dra ned sina ambitioner. De framhåller att arbetet ska fortsätta planenligt, däribland Mariana Panuncio-Feldman från Världsnaturfonden:

 – Som globalt samfund måste vi lösa klimatkrisen. I politiken vet vi att pendeln svänger. Men vi vet att vetenskapen rör sig åt ett enda håll.

Frankrikes klimatambassadör Laurence Tubiana sa att inte ens Donald Trump kan göra något åt naturlagarna som styr klimatförändringarna.

En del av energi- och klimatfrågorna i USA drivs framåt av delstater och företag och kan fortsätta oavsett vem som är president.

Men det är troligt att Donald Trump kommer att
underlätta för olje- och kolindustrin och skrota miljölagar, säger USA-kännaren och forskaren Marcus Carson vid Stockholm Environment Institute:

– Vi kan räkna med att en hel rad miljölagar som kostar för kol- och oljeindustrin är utsatta och det finns troligen redan planer på hur de ska avskaffas, säger Marcus Carson.

Relaterat

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".