Obama uttalar sig om valet

11 min

Den avgående presidenten Barack Obama höll ett tal under onsdagskvällen, där han önskade blivande president Donald Trump lycka till.

– Vi önskar nu alla att han ska lyckas i sitt arbete att ena vårt land, sad den avgående presidenten Barack Obama.

När det stod klart vem som vunnit valet ringde president Barack Obama sin kommande efterträdare Donald Trump och gratulerade till segern.

– Och jag bjöd in honom till Vita Huset, sa Barack Obama, som tillade att det inte är någon hemlighet att han och Donald Trump har sina meningsskiljaktigheter.

Det hade han med George W Bush också – och där gick övergången smidigt, fortsatte Barack Obama, som framträdde i Vita husets trädgård med vicepresident Joe Biden vid sin sida.

– Det fredliga maktöverlämnandet är ett viktigt kännetecken för vår land.

Dagen efter ett val, sade Obama, är det viktigt att komma ihåg att "vi alla är ett enda lag".

– Det är inte demokrater först, eller republikaner först, vi är amerikaner först. Först och främst är vi patrioter. Vi vill alla vad som är bäst för det här landet.

Samtidigt riktade han sig till alla unga – som kanske har röstat för första gången och kanske är besvikna över valresultatet.

– Bli inte cyniska. Tro inte att ni inte kan göra någon skillnad. Kämpar ni för det ni tror på, så är det värt det. Ibland förlorar man en argumentation, ibland förlorar men ett val.

Han jämförde presidentskapet med ett stafettlopp:

– Man tar pinnen, springer sitt lopp, lämnar över pinnen, och förhoppningsvis har man kommit någonstans.

I sitt ungefär tio minuter långa tal hyllade Barack Obama också förloraren, Hillary Clinton.

– Jag är oerhört stolt över henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista