Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Michael Sohn/AP

Tyskland förbereder sig för ett nytt USA

"Utrikespolitiken kommer bli oförutsägbar"
1:40 min

När Tysklands förbundskansler gratulerade det amerikanska presidentvalets vinnare underströk hon betydelsen av landets djupt rotade och aktade demokrati, och hon påminde om de värden som förenar Tyskland och USA.

Angela Merkel, som själv har varit en av måltavlorna för Donald Trumps attacker uttryckte på onsdagen en önskan om fortsatt nära relationer med det land som står Tyskland allra närmast utanför den Europeiska unionen.

– Demokrati, frihet, respekt för varje människas rättigheter och värdighet obereonde av härkomst, hudfärg, religion, kön, sexuell läggning eller politisk inställning. På de grunderna erbjuder jag USAs framtida president Donald Trump ett nära samarbete, sa hon.

Merkel talade också om att förhållandet till USA är och förblir en grundpelare i den tyska utrikespolitiken.

Också utrikesminister Frank-Walter Steinmeier underströk betydelsen av välfungerande transatlantiska relationer.

Mot bakgrund av Donald Trumps kritiska uttalanden om Europa och Tyskland i synnerhet uttryckte han förhoppningen att Trumps seger inte kommer att leda till mer motsättningar i den internationella politiken.

– Vi måste förbereda oss på att amerikansk utrikespolitik framöver kommer att vara mindre förutsägbar och mer benägen att gå sina egna vägar, sa Steinmeier, och sammanfattade sin reaktion på att Trump tar plats i Vita huset med att inget blir lättare men mycket kommer att bli svårare.

Mer om Daniela Marquardt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".