Sara, Clintonanhängare.
1 av 3
Sara gillar inte valutgången, accepterar den men tänker inte vara tyst. Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges Radio
Demonstranter utanför Vita huset.
2 av 3
Demonstranterna missnöjda med valresultatet. Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges Radio.
Demonstrant mot Trump.
3 av 3
Anti-Trump-demonstration i New York på onsdagskvällen. Foto: KENA BETANCUR/TT

Clintonanhängare: Vi måste acceptera resultatet

Sara: Det kommer ju inte att bli omval
2:08 min

Donald Trumps valseger har lett till protester på flera håll i USA, bland annat i huvudstaden Washington. Men både förloraren Hillary Clinton och president Obama höll tal och talade om vikten av att enas efter valet.

– Alla blir ledsna när deras sida förlorar ett val. Men vi måste komma ihåg att vi alla tillhör samma lag, sa president Obama under ett tal på onsdagen efter ett val som polariserat landet.

Efter det stod klart att han skulle vinna valet höll Donald Trump ett lugnt tal där han uppmanade folket att komma samman och enas. Han hyllade även Hillary Clinton för det hon gjort för landet under lång tid.

Många har reagerat med bestörtning på Trumps valseger. I Washington rök Clintonsupportrar ihop med polisen efter beskedet om Trumps seger.

Också under onsdagen samlades demonstranter utanför Vita huset och uttryckte sitt missnöje.

– Folket röstade fram en rasist, en fascist och sexist säger 20-åriga Clintonanhängaren Sara, som demonstrerade utanför Vita huset.

– Det kommer bli upplopp, det kommer att bli som på 60-talet igen. Och "black lives matter" kommer att explodera, säger hon.

Hillary Clinton höll sitt första tal efter valförlusten först vid lunchtid på onsdagen i New York och uppmanade också till enighet och sa att hon inte tappat tron på landet.

– Jag tror fortfarande på Amerika och kommer alltid att göra det. Om även ni gör det så måste vi acceptera valutgången och se framåt. Donald Trump kommer vara vår president. Vi är skyldiga honom ett öppet sinne och en chans att få leda, sa en märkbart känslosam Hillary Clinton.

Sara som röstade på Clinton ser inget annat val än att acceptera resultatet.

– Det kommer ju inte att bli omval, men det betyder inte att vi ska vara tysta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".