Franrikes president François Hollande.
François Hollande har ett drygt halvår kvar som Franrikes president. Foto: YOAN VALAT/TT

Hollande vill veta var Trump står

Samarbetar i dag inom många områden
2:04 min

I Frankrike, som ser USA som en viktig allierad, har reaktionerna på Trumps valseger varit blandade. President François Hollande är återhållsam i sina kommentarer, men säger att framtiden är osäker.

François Hollande säger att han snarast möjligt vill inleda diskussioner med den nya amerikanska ledningen. De områden där osäkerhet råder är där USA hittills varit en viktig partner för Frankrike; i kampen mot terrorismen, situationen i Mellanöstern och Syrien, i ekonomiska relationer och inte minst när det gäller klimatavtalet.

Den franska politiker som varit mest positiv till det amerikanska valresultatet är Nationella frontens partiledare Marine Le Pen. Hon säger att det är folkets röst som har segrat över den politiska eliten och att det är goda nyheter även för Frankrike.

Med ett franskt presidentval inom ett halvår hoppas Marine Le Pen att hennes egen kampanj ska få draghjälp av Trumps seger. Hon var snabb att peka på likheter som finns bland annat i invandringskritiken och nationalismen.

Även Nicolas Sarkozy gratulerar Trump till segern.

Han är en av huvudkandidaterna när det franska konservativa partiet, Republikanerna i nästa vecka ska välja vem som ska representera partiet i presidentvalet nästa år. Nicolas Sarkozy säger att man måste lyssna till folket. Och det amerikanska folket uttrycker en vilja till förändring.

Sarkozys främste motståndare Alain Juppé säger däremot, att han hoppas att den franska debatten inte ska bli lika extrem och så full av osaklig retorik som den amerikanska har varit.

Om och hur det amerikanska valresultatet förändrar den franska valdebatten återstår att se.

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".