Demonstration utanför Trump Tower.
1 av 2
Demonstration utanför Trump Tower i New York.. Foto: Drew Angerer/TT.
Demonstration utanför Trumps hotell i Chicago.
2 av 2
Demonstration utanför Trumps hotell i Chicago. Foto: Armando L. Sanchez/TT

Fortsatta protester mot Trump

Tusentals demonstranter har protesterat runt om i USA mot att Donald Trump överraskande vann presidentvalet.

På Manhattan i New York samlades onsdagskvällen hundratals demonstranter för att tåga mot Trump Tower, högkvarteret för USA:s näste president. De ropar "Inte min president" och "Vi ses i helvetet, Trump", enligt lokala medier.

Trumps motståndare Hillary Clinton tog hem elektorsrösterna i delstaten New York.

I Washington DC, där också Clinton vann, skanderar en större folkmassa "Ingen människa är olaglig. Ingen människa är olaglig" utanför Trump International. Det är ett lyxhotell på samma gata som Vita huset, som Donald Trump invigde så sent som i oktober.

I Chicago försökte omkring 1|000 personer samlas utanför Trump International med slagord som "Ingen Trump! Inget KKK! Inget rasistiskt USA". Polisen i Chicago stängde vägar i området och blockerade demonstranternas väg, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Jag är bara väldigt rädd för vad som händer i det här landet, sade 22-åriga Adriana Rizzo, som höll i en skylt med orden "Åtnjut dina rättigheter medan du kan", till Reuters.

Demonstrationer organiserades också i Boston, Detroit, Philadelphia. I Austin, Texas, marscherade omkring 400 personer, enligt polisen.

I Berkeley, Kalifornien, samlades omkring 1 500 gymnasieelever och lärare i en demonstration.

Även i Oakland, Seattle, Phoenix, Los Angeles och tre andra städer i närheten av Berkeley protesterade lärare tillsammans med elever, enligt Reuters sammanställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".