Nigel Farage, Ukip
Nigel Farage, Ukip. Foto: Stefan Rousseau/Scanpix

Ukips ledare Nigel Farage gläds åt Trump-seger

Trump vill stärka realtionen med britterna
1:34 min

I Storbritannien finns förhoppningar om att valet av Donald Trump till president ska göra att landet snabbare får ett handelsavtal med USA, efter utträdet ur EU.

– 2016 kommer att bli året då vi ser två stora politiska revolutioner. Brexit var stort, men valet det här är ännu större, säger Nigel Farage, ledare för det EU-fientliga och invandringskritiska partiet Ukip om valet av Donald Trump till ny president i USA.

Donald Trump har inte gjort någon hemlighet av, att han applåderar Storbritanniens folkomröstningsbeslut om att lämna EU.

Han kallade under valrörelsen ett val av honom till president för Brexit plus plus plus och han bjöd in Nigel Farage för att tala vid hans kampanjmöten.

Trump är starkt skeptisk till frihandel, han har sagt att han ska stoppa planerna på handelsavtalet TTIP mellan USA och EU och han har sagt att han tänker riva upp handelsavtalet Nafta mellan USA, Canada och Mexico, eftersom han anser att det är för oförmånligt för USA.

Trump har understrukit, att han kommer att behandla Storbritannien på ett helt annat sätt än den nuvarande presidenten Obama.

Obama förklarade inför folkomröstningen, att Storbritannien kommer att få ställa sig sist i kön i förhandlingarna om handelsavtal med USA.

Trump däremot har sagt, att Storbritannien kommer att stå främst i kön.

Premiärminister Theresa May var i går en av de första som skrev till Donald Trump och gratulerade till valsegern.

Hon påminde om de båda ländernas speciella relation och samarbetet inom handel, säkerhet och försvarspolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".