Trafikläget - Ekot rapporterar direkt

Även i dag väntar stora problem för trafiken i och omkring Stockholm efter rekordsnöfallet i går. Arbetet med att få bort snön och de bilar och tunga fordon som fastnade i den har pågått hela natten och är ännu inte klart.

- Vi rekommenderar att man inte tar bilen om man måste ut i dag, säger Fredrik Andersson på Stockholmspolisen.

Snökanonen laddade ur med 39 centimeter snö över Stockholm i går. Det är nytt rekord, med råge, för snöfall över staden i november. Den tidigare toppnoteringen var på 29 centimeter och uppmättes 1985 och 2004.

Och den superrejäla snöladdningen fick konsekvenser, framför allt på vägarna. Enligt Trafikverket är trafiksituationen i Stockholms län fortfarande nu på morgonen extrem.

- Det är fortfarande många övergivna lastbilar och bilar som står och blockerar vägarna. Vi försöker flytta undan dem så att plogbilarna ska kunna komma fram, säger Lena Karlsson, pressinformatör på Trafikverket.

På flera av de viktigaste trafiklederna kring och in mot Stockholm står fordon och det kommer att bidra till köbildning under morgonrusningen. Vid niotiden var det störst problem på E18 vid Ärvinge i närheten av Kista där ett tiotal långtradare fastnat och helt blockerar vägen.

På E18 vid Järva krog blir det köer när polis som är på plats stoppar biltrafik för att ge lastbilar möjlighet att ta sats för att ta sig upp för den lutning som finns där.

På E4 var det totalstopp i höjd med Bredäng och även vid uppfarten från Lindhagensgatan. På båda ställena har lastbilar fastnat i halkan och står och inväntar saltbil.

- Det är svårt att säga när det bättrar sig, säger Beisi Sundin på Trafikverkets presstjänst.

Även kollektivtrafiken har fortsatt stora problem i dag, framför allt när det gäller bussarna.

- Morgontrafiken kommer att ha ett ansträngt läge, framför allt på bussidan, säger Fredrik Cavalli-Björkman, pressinformatör på Storstockholms lokaltrafik.

Tunnelbanan går under morgonen utan några större störningar medan pendeltåg och lokalbanor har en del inställda turer och kan drabbas av förseningar.

Flygtrafiken drabbades också av förseningar och inställda avgångar under gårdagen. Enligt Swedavia kan det även i dag förekomma följdförseningar på en del avgångar.

Snöfallet som låg över östra Svealand i går ligger nu över södra Norrland, framför allt längs kusten och även mot inlandet. Men snömängderna kommer inte att vara riktigt lika stora.

- Det kommer ju en del snö där också, även om det inte är lika utsatt som Stockholmsområdet var i går, där det verkligen låg och matade på från vattnet, säger Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI.

Det är Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län som drabbas i första hand, sedan väntas snön dra vidare över Västerbotten.

Även Kalmar län kan vänta sig snö under dagen.
.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".