Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

HD kan stoppa åldersbedömningar i brottsfall

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 03.11
Regler inte anpassade efter okänd ålder
(2:21 min)
Skylt på högsta domstol och bild på åldersbedömning
Högsta domstolen ska komma med sitt vägledande beslut innan årsskiftet. Foto: TT

Högsta domstolen avgör om man ska kunna göra en medicinsk åldersbedömning när en brottsmisstänkt saknar id-handlingar.

I flera grova brottsfall de senaste åren har frågan om hur gammal gärningsmannen är, kommit i fokus.

Den omdiskuterade frågan om åldersbedömningar i brottmål ställs nu på sin spets i samband med en ung man utan id-handlingar som registrerades som 17-åring när han sökte asyl.

Misstänkt för bland annat stöld och misshandel, hävdade han plötsligt under rättegången att han var 14, alltså inte straffmyndig. Förhandlingen avbröts och det blev upp till rätten att bestämma om en medicinsk åldersbedömning skulle göras.

Både tingsrätten och hovrätten sade nej. Anledningen är att en så kallad kroppsbesiktning för att undersöka åldern enligt lagen endast får göras om det är av betydelse för utredningen om själva brottet. Den misstänktes ålder har inget att göra med huruvida det har begåtts ett brott eller inte, resonerar man.

Riksåklagaren håller inte med och har därför överklagat det här till Högsta domstolen.

– Åldern har ju en väldigt, väldigt stor betydelse för brottsutredningarna. Både vem som har begått brottet och hur gammal den personen är. Är du under 15 kan du inte dömas, du kan inte få någon påföljd för brottet, säger My Hedström, byråchef hos riksåklagaren.

Om Högsta domstolen går på den linjen som säger nej till kroppsbesiktning - det vill säga medicinsk åldersbedömning - så kan det leda till att misstänkta gärningsmän som ljuger om sin ålder och som inte ser ut att vara uppenbart äldre, kommer undan straffet, enligt My Hedström.

– Även om man har en utredning om väldigt allvarliga brott, de i historisk tid som vi har haft nu är mord, grov våldtäkt, grov våldtäkt mot barn, då skulle vi inte kunna göra de utredningarna. Då hade vi fått godta den ålder de säger i de flesta fall.

Risken är att allmänhetens tillit till vårt rättssystem minskar. Det är svårt för gemene att göra någon skillnad på det ena eller det andra. Det allmänna rättsmedvetandet hade fått sig en törn, säger My Hedström.

Karin Wistrand, hovrättsråd och vice ordförande på Svea Hovrätt, är inne på det motsatta spåret. Så som lagen är skriven är en sådan undersökning lika med en kränkning av den kroppsliga integriteten, enligt Wistrand.

– Man får bara lov att besluta om sådant om det är i syfte att utreda brottet, och då stämmer det syftet inte överens med att man vill utreda om någon är mellan 15 och 21, för då utreder man påföljden, inte brottet. Ett brott är begånget alldeles oavsett om man fyllt 15 eller inte.

Karin Wistrand understryker att man överhuvudtaget inte får lov att utföra kroppsbesiktning på dem som är under straffmyndighetsåldern som är 15 år.

Men här är ju syftet med kroppsbesiktningen just att ta reda på om den misstänkte är över eller under 15 så som han hävdar?

– Jag är helt enig i att det är en problematisk situation. Vi har inte haft den typen av situationer tidigare i Sverige. Reglerna är inte utformade med utgångspunkt i att man inte vet hur gammal en person är, säger Karin Wistrand.

Högsta domstolen ska komma med sitt vägledande beslut innan årsskiftet. Om det blir ett nej till åldersbedömning så kommer det istället behövas en lagändring, konstaterar My Hedström.

– Det är klart att min förhoppning, alla åklagares förhoppning skulle jag vilja säga, är att det ska rymmas inom den lagstiftning vi har idag. För annars står vi naturligtvis inför gigantiska problem här. Ny lagstiftning tar tid och vi har utredningar av väldigt allvarliga brott som vi kanske då inte kan komma vidare med, och det är naturligtvis inte bra, säger My Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".