Paul Ryan och Donald Trump
Paul Ryan och Donald Trump. Foto: TT/Sveriges Radio bildmontage

Nu börjar det för Trump – möter Obama i dag

"Trump lyckades knyta an till folk på ett sätt som ingen annan lyckades med"
2:09 min

Lite senare idag kommer president Barack Obama och hans efterträdare Donald Trump att mötas i Vita huset. Samtidigt uppmanas nu det republikanska partiet att sluta upp bakom sin president.

– Donald Trump hörde en röst, och lyckades knyta an till folk, på ett sätt som ingen annan lyckades med och han kommer nu att leda en enad republikansk administration, sa representanthusets republikanske talman Paul Ryan.

Ryan hade under inledningen av valkampanjen högst motvilligt ställt sig bakom Trump, men mot slutet aktivt kampanjat för presidentkandidaten. 

I och med att republikanerna nu lyckades behålla majoriteten i kongessens bägge kamrar, senaten och representanthuset, tror Ryan på ett stort genomslag för Trumps politik.

Där återkallandet av president Obamas sjukvårdsreform Obamacare står högt på agendan.

– Med en enad republikansk administration kommer vi att kunna rätta till det här. Men det är inte bara vården, det finns så många frågor jag är entusiastisk över, sa han.

För Donald Trump handlar nu de kommande tre månaderna om att utse över 4000 nya poster förutom de uppenbara minsiterposterna, samtidigt som han kommer att få samma dagliga briefingar om säkerhetsläget som president Obama.

Bland kandidaterna till regeringsposter finns den förre talmannen i representanthuset Newt Gingrich som tippas bli utrikesminister, tidigare borgmästaren i New York Rudy Guiliani, justitieminister och guvernören i New Jersey, Chris Christie som stabschef. Alla, väldigt aktiva supportar till Donald Trump under valrörelsen.

Samtidigt fortsatte protesterna mot valresultatet över hela landet i natt i minst 25 städer rapporterades om oroligheter och i centrala Los Angeles brändes ett stort huvud föreställande Donald Trump framför tusentals demonstranter.

Medarbetare till president Obama har medgett till flera amerikanska medier att dagens möte med Donald Trump kommer att bli ansträngt.

Trump var en av de som mest högljutt ifrågasatte Obamas födelseland och därmed rätten att inneha presidentämbetet och under slutet av valkampanjen var Obamas angrepp på Trump mycket hårda.
Men han har lovat en smidig övergång

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".