Fortsatta störningar i trafiken

"Största problemet att det inte är plogat"
1:39 min

Det är ännu stora trafikproblem i och omkring Stockholm efter rekordsnöfallet i går. Arbetet med att få bort snön och de bilar och tunga fordon som fastnat har pågått hela natten och är ännu inte klart.

Även om snöovädret nu drar vidare norrut så är flera viktiga trafikleder i Stockholm fortfarande igenkorkade.

– Det största felet är att det inte är plogat. Det är så dåligt! Och det här ska vara Europaväg. Hur ser det då inte ut på mindre vägar, säger trafikpolis Fredrik Ståhle som vid lunchtid försökte ta sig fram på Essingeleden i Stockholm.

 Även om läget i Stockholm är något lugnare det fortsatt stora problem med stillastående bilar som hindrar plogarna att ta sig fram.

Det är framförallt bussar och lastbilar som korkar igen vägarna.

Martin Gelius är trafikpolis i Stockholm.

– I många fall är det fortfarande sommardäck på lastbilar. Vissa åkare är seriösa och sätter på vinterhjul tidigt på drivaxlarna men i andra fall är det sämre, säger han.

Snöovädret har nu dragit vidare norrut i försvagad form. I Ångermanland har SMHI utfärdat en klass-1-varning. Där väntas det snöa upp till 15 centimeter fram till i eftermiddag.

Det har kommit rapporter om ett antal stillastående bilar i Västernorrland. Avåkningar och stillastående lastbilar rapporteras från Sundsvallstrakten.

Även Kalmar län kan vänta sig snö under dagen.

Flygtrafiken drabbades också av förseningar och inställda avgångar under gårdagen. Enligt Swedavia kan det även i dag förekomma följdförseningar på en del avgångar.

Men i Stockholm börjar man så sakta få läget under kontroll.

 – Enligt våra indikationer börjar det se okej ut. Just nu snöar det inte i Stockholm. Det innebär att vi får chans att frakta bort all den snö som vi skottat upp i högar och i drivor, säger Ander Porelius som är presschef på trafikkontoret i Stockholms stad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".