Astra Zeneca.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Astra Zeneca är optimistiska efter Trumps seger

"Rimligt att tro att prispressen som råder i marknaden inte försvinner"
1:35 min

Just nu råder det en allmän oro över vad som väntar efter Donald Trumps valseger. Men inom läkemedelsbranschen ser man ändå att det kan finnas vissa ljuspunkter.

– Det finns möjligheter, men nyckeln blir att det fortsätta investeras i innovationer och fortsätter att tro på och stödja global handel, så att vi kan exportera produkter i världen. Det finns också absolut möjligheter ur en skattesynpunkt, säger Pascal Soriot, vd på Astra Zeneca.

Under gårdagen var det just läkemedelssektorn som klättrade i valets efterdyningar. Enligt många bedömare på marknaden ses det som nästintill osannolikt att prissättningen på läkemedel regleras med Donald Trump som president.

En seger för Hillary Clinton skulle antagligen inneburit att flertalet läkemedelsbolag skulle pressats då hon propagerat för kraftigt sänkta ersättningar till just läkemedelssektorn. 

Hittills under året har det gått sämre för läkemedelsaktier överlag än för börsen som helhet.

Nu blev det Donald Trump som gick segrande ur striden. Många bedömare ser det som att läkemedelsbolagen kan andas ut. Men det går inte vara säker.

Även om Astra Zenecas vd, Pascal Soriot, som i dag presenterade bolagets rapport för det tredje kvartalet, ser möjligheter är han ändå återhållsam för osäkerheten är ännu stor vad som kommer att hända.

– Hur det kommer att se ut är alldeles för tidigt att spekulera om. Men det är rimligt att tro att prispressen som råder i marknaden inte kommer att försvinna, säger Pascal Soriot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".