Björn Lindgren/TT
Isländska fotbollsspelaren Sara Björk Gunnarsdóttir. Ska fler svenskar nu få efternamn efter sina sina föräldrars förnamn? Foto: Björn Lindgren/TT

Nya namntrender från Island spås av Skatteverket

Skatteverket: Tror att det är väldigt efterlängtat
1:03 min

Nu försvinner krånglet för de som vill ha två efternamn. Tidigare har det bara varit tillåtet att ha ett registrerat efternamn och ville man ha ett till fick det registreras som mellannamn, en term som nu tas bort.

– När föräldrarna har olika efternamn kan barnet få den ena förälderns namn som efternamn och den andres som mellannamn, vilket inte har samma tyngd som efternamn. Det är något vi hört sedan mellannamnen kom 1983. Att varför kan inte alla heta likadant i familjen och ha dubbla efternamn. Nu kommer det och jag tror att det är väldigt efterlängtat, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

Möjligheten att registrera två efternamn är en av flera regeländringar som träder i kraft i sommar.

En annan förändring är att nyfödda barn kan få efternamn baserade på föräldrarnas förnamn i samband med den första namnregistreringen. Som på Island alltså, eller i Sverige för många år sedan.

En kvinna som heter Maja Gustafsson kan alltså få en dotter som heter Majasdotter och son som heter Majasson i efternamn.

– Tidigare har vi bara haft det som förnamn. Så det finns många som har pappas eller mammas namn med son eller dotter som en del av sina förnamn.

Så det här kan ändra namntrenderna?

– Ja det tror jag nog. Sedan är frågan hur lång tid det tar, säger Ingegerd Widell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".