Barn med surfplatta
Även de yngsta barnen använder nu nätet, särskilt med en surfplatta.

En av tre tvååringar på nätet

1:50 min

De flesta treåringar och många tvååringar använder appar och surfar på internet dagligen, visar en ny undersökning.

Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen som gjort undersökningen, tror att en viktig förändring är föräldrarnas inställning.

– Jag tror mycket av det stigma som funnits förut, det som kallas för skärmtid, alltså att det skulle vara dåligt för barnen att sitta framför skärmar, håller på att försvinna bland den generation av föräldrar som själva växt upp med att använda internet och datorer, säger han. 

Internet har alltså slagit igenom på allvar även hos de riktigt små barnen. Nästan tre av fyra barn i tvåårsåldern och ännu fler av treåringarna använder nu internet. Många av de gör det till och med varje dag.

Andelen tvååringar som använt internet någon gång det senaste året är nu 72 procent, och 32 procent använder det dagligen. Bland treåringarna är siffrorna ännu högre, 92 procent har använt det någon gång och 57 procent varje dag.

Trenden pekar också uppåt, särskilt ökar användningen bland de tre år gamla barnen jämfört med tidigare år. I undersökningen som gjordes 2013 var det bara åtta procent av tvååringarna som surfade dagligen, och 23 procent av treåringarna. 

Barnens nätsurf går mycket ut på att använda olika appar. Utbudet av spel och pedagogiska appar som vänder sig till små barn har ökat ordentligt de senaste åren, berättar Måns Jonasson.

– Det finns allt från spel som inte har en ambition att vara lärorika till en ny kategori av riktigt bra lärappar som lär ut matte eller bokstäver. Det har också dykt upp allt fler appar som finns på svenska.

En annan vanlig syssla är att titta på barnprogram i surfplattan istället för på tv:n. Det är något som Barnkanalen satsat på.

Safa Safiyari, ansvarig för barnutbudet på SVT, berättar att de började satsa på appar redan för några år sedan.

– Vi såg det redan sommaren 2012. Då märkte vi att tittningen på linjär tv bland barn i åldrarna 3-6 år började sjunka. Det var första tecknet på att något var i görning. Experterna hade pratat om det i femton år, säger Safa Safiyari.

Trenden har också följt utbredningen av surfplattor. Det är det främsta sättet som små barn kommer åt nätet och apparna. Det är först i skolåldern de flesta kommer i kontakt med en vanlig dator.

Här kan du läsa hela rapporten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista