Ann Linde med en EU-flagga i bakgrunden
Handelsminister Ann Linde. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

Svensk nej till höjda skyddstullar i EU

EU-ministern: Det blir kontraproduktivt
1:45 min

Imorgon möts EU:s handelsministrar i Bryssel, bland annat för att diskutera höjda skyddstullar för att skydda europeisk industri.

EU-kommisisonen hoppas kunna få en överenskommelse klar före jul, men Sverige säger fortsatt blankt nej.

– Vi har kvar samma inställning. Vi tror att det blir kontraproduktivt, och därför vill vi inte ha den här typen av skyddsåtgärder, det är inte effektivt, det är inte bra, säger Sveriges handelsminister Ann Linde.

När EU-kommisisonen lade fram förslaget om höjda skyddstullar för tre år sen sa Sverige, Storbrittanien och ytterligare några mer frihandelsvänliga länder nej och förhandlingarna bröt samman.

Men nu görs alltså ett nytt försök att komma överens. På det senaste EU-toppmötet i oktober enades de 28 stats- och regeringscheferna om att blåsa nytt liv i förhandlingarna.

EU-kommisisonens ordförande Jean Claude Juncker ansåg att EU måste skydda sin egen industri för att möta den växande oron över globaliseringen.

– Jag är inte protektist, men vi måste ta medborgarnas oro på allvar. Varför ska vi vara naiva när USA skyddar sina industrier från utländsk konkurrens, sa Juncker efter toppmötet.

Det handlar framför allt om att höja skyddstullarna på stål, där USA i snitt har fem gånger högre tullar än EU.  Men jämförelsen med USA håller inte, menar handelsminister Ann Linde.

– Det är svårt att göra en jämförelse med USA för de har ju hela den marknaden internt, medan i EU är det så att mycket av det som man importerar är för att använda i varor som man sen ska exportera. Så det gör ju att om man har importtullar så fördyrar det vår export, vi tror att det blir kontraproduktivt, säger Ann Linde.

Men EU:s stats- och regeringschefer gav ju handelsministrarna i uppdrag att få det här klart före årsskiftet?

– Om man bara skulle släppa det fritt så skulle det kunna bli hur höga tullar som helst. Diskussionen pågår ju, säger Ann Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".