Blodprov och dropp
Väntetiderna för fem cancerdiagnoser har kortats Foto: TT

Väntetider för cancerdiagnoser har kortats

"Vi ser att de här diagnoserna har blivit en tydlig förbättring"
1:52 min

Sedan landstingen infört en gemensam modell för hitta och utreda patienter med cancer, så har väntetiderna för fem cancerdiagnoser bland andra prostatacancer, kortats. Det visar de första resultaten som presenteras i dag.

– Vi ser att för de här fem diagnoserna har det blivit en tydlig förbättring, en förkortning av väntetiderna, säger Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare vid Sveriges kommuner och landsting.

De så kallade standardiserade vårdförloppen har införts för cancer i prostata, urinblåsa, matstrupe och magsäck och huvudhalsregionen, samt en typ av leukemi.

Vid de här diagnoserna har man satt upp riktvärden för hur lång tid det får ta mellan misstanke om cancer tills behandlingen inleds. Resultaten visar att trots att man bara fått med en mindre andel av de drabbade hittills, så har väntetiderna kortats.

För prostatacancer som dragits med de kanske längsta köerna i cancervården, var det i drygt 50 procent av fallen som man lyckades göra utredningen på två månader vilket var maxgränsen. Det var den förra regeringen med socialminister Göran Hägglund som inledde den fyraåriga satsningen på att korta väntetiderna för cancerpatienter och den nuvarande regeringen har fortsatt.

500 miljoner per år har staten skjutit till för att korta köerna fram till 2018. Gunilla Gunnarsson har fått positiva reaktioner på försöket.

– Vårdpersonalen är mycket entusiastiska för standardiserad vårdförlopp och tycker det här är bra för vården och patienterna.

Vad tycker patienterna?

– De patienter som har genomgått vårdförlopp har också fått en enkät. Där säger 90 procent av cancerpatienterna att dem har fått sitt behov tillgodosett genom utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".