Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trump träffar Obama i Vita huset

Uppdaterat torsdag 10 november 2016 kl 18.47
Publicerat torsdag 10 november 2016 kl 16.47
Hårda ord förbytta till samarbetston
(1:16 min)
Barack Obama och Donald Trump
1 av 2
Foto: AP/TT
Donald Trump och Barack Obama.
2 av 2
Foto: AP/TT

USA:s blivande president Donald Trump och president Barack Obama har för första gången mötts i Vita huset.

Barack Obama uppger på en pressträff efter mötet att han och Donald Trump har haft en utmärkt konversation, rapporter AFP.

– Vi kommer att göra allt för hjälpa dig att lyckas, säger Obama till Trump enligt Reuters.

Obama säger att han vill att Donald och Melania Trump ska känna sig välkomna. Trump säger att han har respekt för presidenten, att han ska ta råd av honom framöver.

– Det var många områden vi diskuterade — om organisationen av Vita huset, om utrikespolitik och om inrikespolitik, säger Obama.

Donald Trump kallade Obama "en mycket bra man", och sade att han trott att mötet skulle ta tio minuter men att det i stället pågått i en och en halv timme.

– Det kunde ha pågått under en ännu längre tid.

– Jag ser verkligen fram emot att samarbeta med presidenten, däribland att få råd, fortsätter han.

Tidigare var Ekots utrikeschef Ginna Lindberg på plats utanför Vita huset.

– Det är en ganska stor frustration bland Vita husets presskår och övriga journalister som inte tilläts filma då de två skakade hand. Inga journalister fick vara med vid det första historiska tillfället, säger Ekots tidigare Washingtonkorrespondent Ginna Lindberg som är på plats utanför Vita huset. 

I samband med mötet var det ett mycket stort säkerhetspådrag, journalister tvingades flytta sig. 

– Vi står en bit ifrån Vita huset, vi blev borförda av polis som har tömt en del av området, säger Ginna Lindberg. 

Donald Trump och Melania Trump fick en rundtur i Vita huset av presidentparet Obama. 

– Man skulle vilja vara en fluga på väggen där. Det är förmodligen artigt därinne men också ganska frostigt. Det är två personer som öppet har hånat och talat kritiskt om varandra, säger Ginna Lindberg. 

Obama har sagt att han ska göra allt för att göra övergången till en ny administration så smidig som det över huvudtaget är möjligt.

Men han har tidigare drivit giftigt och respektlöst med Donald Trump, till exempel på en middag för Washingtons journalistelit för några år sedan.

– Nu när det är klarlagt att jag är född i USA så kanske the Donald kan ägna sig åt verkligt viktiga saker som att vi bara hittade på månlandningen, till exempel, sa Obama ironiskt.

Han gjorde inget för att dölja sitt förakt för Donald Trump som i flera år och ända fram till helt nyligen höll fast vid att det var oklart om USA:s president är född i USA.

Barack Obama tycker att Trump skulle bli en oduglig president.

– Jag tycker att Republikanernas kandidat är olämplig som president, sa han.

Donald Trump har kritiserat Barack Obama hela valrörelsen.

– Han har varit en så värdelös president, titta bara på budgeten, vi kan inte slå IS, hans sjukförsäkring måste bort, gränserna är som schweizerost, sa Trump.

Snart kan Donald Trump börja styra och omedelbart dra tillbaka Obamas presidentdekret, som att fyra-fem miljoner papperslösa invandrare skulle få möjlighet att stanna om de har barn födda i USA.

Ett annat beslut som kommer strykas av den blivande presidenten Donald Trump, är hårdare reglering av kolindustrin för att minska utsläpp av koldioxid.

Den republikanska majoriteten i den nyvalda kongress som tillträder efter årsskiftet är ivrig att börja genomföra utlovade stora skattesänkningar, framför allt för företag och höginkomsttagare, och riva upp hälsovårdslagstiftningen – områden där republikanerna är eniga.

Donald Trumps löfte till sympatisörerna att motståndaren Hillary Clinton, "crooked Hillary" ska åtalas och fängslas, verkar mer osäkert. En av Trumps nära rådgivare Rudy Giuliani sa idag att det ska undersökas.

– Någon ska titta på det, men om det inte är så illa som en del av de som överdrivit mest tror, så kanske det är bäst att glömma det och gå vidare, sa Giuliani .

Trump kommer att sväras in som USA:s 45:e president den 20 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".