Kvinna håller i en plånbok.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT.

Dansk bank vill införa negativ ränta för småsparare

Hör vår Danmarkskorrespondent Samuel Larsson
1:10 min

Den danska storbanken Jyske Bank kan komma att införa negativ ränta på privatpersoners sparkonton nästa år. Det uppger banken i dag. Men förslaget får starka reaktioner.

Men att låta privatpersoner betala för att ha pengar på banken skulle vara kontroversiellt, menar danska konsumentorganisationer.

– Många sparare skulle bli provocerade av en negativ ränta, säger Morten Bruun Pedersen, på konsumentorganisationen Forbrugerrådet, till Danmarks Radio.

Danmark har liksom Sverige negativ reporänta. I Danmark ligger den på minus 0,65 procent. För att täcka sina kostnader har flera banker sedan en tid negativ ränta för företagskunder. Men för privatpersoner är det känsligare.

Enligt Jyske Banks vd Anders Dam kostar danska privatpersoners sparpengar banken nästan 200 miljoner om året, på grund av den negativa reporäntan. Och för att täcka de kostnaderna skulle kunderna behöva betala ränta på sina sparpengar.

– Det skulle nog ligga på minus en procent om vi räknar på det, säger han.

I Sverige känner varken Konsumenternas bank- och finansbyrå eller Bankföreningen till någon bank som är på väg att införa något liknande.

Men i Danmark kommer flera banker följa efter Jyske bank när de väl inför det, tror Morten Bruun Pedersen på Forbrugerrådet.

– Om Jyske Bank går först tror jag snabbt det kommer fler banker med negativ ränta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".