KU:s ordförande Andreas Norlén (M) och Riksrevisionen.
KU:s ordförande Andreas Norlén (M). Foto: TT

Rekordmånga vill bli riksrevisorer

KU:s ordförande: Vi har aldrig tidigare fått in så många ansökningar
1:57 min

Samtliga riksrevisorer sa upp sig, i svallvågorna av de avslöjande om missförhållanden inom Riksrevisionen, som Dagens Nyheter avslöjade i somras.

Men när riksdagens konstitutionsutskott, KU, nu är mitt uppe i rekryteringsprocessen av tre nya riksrevisorer, så konstaterar ordföranden, Andreas Norlén (M) att tumultet inte varit avskräckande. Tvärtom.

– Vi har aldrig tidigare fått in så många ansökningar till befattningen som riksrevisor som vi fått den här gången, så det tyder väl på att det finns ett stort intresse.

Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen, vars uppdrag är att granska regeringen samt myndigheter och statliga verk. Men den granskning av granskarna, som DN gjorde i somras, visade att riksrevisorerna brutit mot det egna regelverket, inte minst de etiska reglerna. Det gällde både granskningsverksamheten och i samband med rekryteringar.

Det visade sig också att riksdagens tillsyn av Riksrevisionen var bristfällig. I dag enades KU därför om att begära en parlamentarisk utredning av Riksrevisionens organisation. Den kommer att prövas av riksdagsstyrelsen den 14 december och arbeta under ett år.

Samtidigt pågår alltså rekrytering av samtliga tre riksrevisorer. Inte någon idealisk situation.

– Det hade naturligtvis varit bättre om utredningen inte hade kommit till under de här lite turbulenta formerna, men vi måste ju förhålla oss till den verklighet som finns. Och nu är det på det sättet och då är det vårt ansvar att se till att vi får en långsiktigt väl fungerande Riksrevision, säger Andreas Norlén.

En av de saker som kritiserats gäller riksrevisorernas bakgrund, att de alla tre tidigare arbetat i regeringskansliet och att en av dem kom direkt därifrån. Men det blir inte en uppgift för den parlamentariska utredningen att titta närmre på det eventuella behovet av karensregler.

– Det är konstitutionsutskottet som äger rekryteringsprocessen och då kan vi redan nu väga in den omständigheten, vad en person gjort tidigare i livet. Vi väger in och prövar de kandidater som vi nu arbetar med, säger Andreas Norlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".