Delad bild: En skylt till Arbetsförmedlingen och en flyktingfamilj med ryggsäckar.
Ökningen beror på att många nyanlända som fått sina uppehållstillstånd kommer till Arbetsförmedlingen. Foto: Jessica Gow/TT, Drago Prvulovic/TT

Fler blir långtidsarbetslösa samtidigt som arbetslösheten minskar

"Avgörande att stärka nyanländas kompetens"
0:55 min

Arbetslösheten fortsätter att minska men samtidigt går allt fler utan jobb länge.

I slutet av oktober var 361 000 personer inskrivna som arbetslösa, det är 11 000 färre jämfört med förra året, enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen.

Samtidigt har antalet långtidsarbetslösa ökat med 2 000 personer. Fyra av tio arbetslösa har nu varit utan jobb längre än ett år.

– Den ökning vi ser i långtidsarbetslösheten beror mycket på att många nyanlända nu kommer till Arbetsförmedlingen, de som nu har fått sina uppehållstillstånd, säger Annika Sundén analyschef på Arbetsförmedlingen. 

Klarar Arbetsförmedlingen situationen när så många kommer på en gång? 

– Det är många som kommer och det är en utmaning, men det är också en möjlighet för svensk arbetsmarknad för det finns mycket kompetens i den här gruppen. Det här ställer krav på Arbetsförmedlingen men det ställer också krav på samverkan med andra, med kommunerna och med utbildningsväsendet, och att det finns utbildningsplatser.

 Finns det jobb? 

– Det är en god arbetsmarknad just nu och det finns mycket arbeten. Men de kräver att man har en utbildning, en gymnasieutbildning eller mer. Ungefär hälften av de som har kommit till Sverige saknar gymnasieutbildning, så att stärka de här personernas kompetens kommer vara helt avgörande för att de ska kunna få jobb och bidra till svensk ekonomi, säger Annika Sundén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".