Kolgruva i Illinois.
Tusentals jobb står på spel i den amerikanska kolindustrin. Foto: Seth Perlman/TT

Trump kan få svårt att rädda kolindustrin

Analytiker tveksam
2:12 min

De senaste dagarna har aktiekurserna för amerikanska kolbolag rusat i höjden tack vare Donald Trumps seger i presidentvalet.

Men det är tveksamt om Trumps löften om att ta bort restriktioner för den amerikanska kolindustrin kommer göra någon större skillnad. Det säger Elin Akinci som är marknadsanalytiker på Energimyndigheten.

– Jag tror att det kommer bli väldigt svårt för honom att skapa en mer gynnsam marknad för kolet i USA givet att han också har sagt att han ska stötta skiffergasproduktionen.

Den amerikanska skiffergasen är den största fienden för landets kolindustri. Många kolproducenter har gått under de senaste åren sedan USA började utvinna skiffergas. Energikol används allt mindre i landet och kolbolagen är beroende av att sälja till andra länder.

Elin Akinci på Energimyndigheten tror därför att det blir svårt för Donald Trump att rädda den amerikanska kolindustrin med sin politik.

– Han har ju varit väldigt protektionistisk och sagt att han vill gå ifrån mycket av frihandel och då blir det svårt för många av kolbolagen att exportera.

Det är många tusentals amerikanska jobb som står på spel när landets kolindustri är på väg att raderas ut. I dag står USA för nästan en tiondel av världens produktion av energikol men andelen krymper i takt med att framför allt Indien producerar allt mer egen kol.

USA:s största kolbolag Peabody var tidigare i år nära konkurs men de senaste dagarna efter Trumps seger i valet har bolagets aktiekurs stigit med drygt 70 procent. Trump ger trots allt ett litet hopp om en ljusare framtid för USA:s kolindustrin, säger Elin Akinci.

– De kommer inte bli motarbetade som de kanske hade förväntat sig om Hillary Clinton hade vunnit.

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".