Protesterna mot Trump i USA fortsätter

2:20 min

Protesterna efter Donald Trumps valseger fortsätter i USA. Många har haft svårt att acceptera att han kommer att bli USA nästa president, och tusentals människor har de senaste dagarna demonstrerat i olika städer. Vid sidan av protesterna vittnar allt fler om en ökad rasism och sexism som de tror har fått kraft av Trumps seger.

– Folk känner sig uppmuntrade av Trump att ta sig rätten och bete sig illa mot muslimer och svarta, säger Veronica.

Hon är en av många som de senaste dagarna kommit till Vita Huset och samtalar med likasinnade för att visa sitt avståndstagande mot den nyvalda presidenten, Donald Trump.

De senaste dagarna har upprörda och oroliga amerikaner gett sig ut på gatorna runtom i USA för att visa att de inte ser Trump som sin president. Hans valseger har väckt ett motstånd, främst bland unga. Det handlar inte så mycket om att de vill ha Hillary Clinton istället för Donald Trump – det handlar det om rättigheter.

Trots att Trump formellt ännu inte intagit presidentämbetet är många oroliga för att det ska bli sämre under hans tid. Mycket har såklart att göra med det han har sagt under valkampanjen om bla.a. muslimer och mexikaner som tar sig till USA olagligt.

På sociala medier har folk börjat dela sina berättelser på olika sätt för att berätta om den rasism och sexism som blossat upp efter Trumps seger. En kille skriver om en händelse i tunnelbanan där ett gäng killar skrikit "grab her by the pussy" efter en tjej och försökt ofreda henne handgripligen.

Latinos vittnar om kommentarer som "build the wall" i bland annat skolor. De här fraserna anspelar på det som Trump har sagt under valkampanjen och som framkommit om honom i gamla vljudupptagningar.

Veronica, som själv är muslim och känner sig träffad av det som Trump har sagt om muslimer. Men hon är inte rädd.

– Själv är jag inte rädd, jag är arg. Men jag har vänner som bär hijab och som är rädda för att gå ut, för att gå till skolan. Det är inte rättvisst, ingen borde känna sig rädd i sitt eget land, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista