chefen för FN:s humanitära insatser i Syrien, Jan Egeland
Till höger: Chefen för FN:s humanitära insatser i Syrien, Jan Egeland Foto: TT/AFP/AP/

Sista matransonerna i Aleppo i Syrien har delats ut

FN varnar för svält
2:38 min

Hjälparbetare i Aleppo delade igår ut de sista tillgängliga matransonerna till befolkningen i den belägrade östra delen av staden. Och FN varnade att från och med nästa vecka, kommer det inte att finnas någon mat att dela ut eftersom FN:s hjälpkonvojer har inte kunnat komma fram till Aleppo sedan i juli. FN vädjar återigen om pauser i striderna.

– Jag tror inte att någon vill se en situation där en kvarts miljon människor svälter i östra Aleppo, sade chefen för FN:s humanitära insatser i Syrien, Jan Egeland, när han varnade för den akuta matbristen.

Han vädjade till alla inblandade parter och sade sig vara övertygad om att Ryssland skulle förlänga pausen i flygattackerna mot Aleppo, men Egeland medgav samtidigt att han aldrig tidigare upplevt en så hög grad av "politisering och manipulering" av humanitärt stöd, som i Syrien.

Ryssland svarade med att kritisera FN för att inte ha utnyttjat de pauser som erbjudits. Det ryska försvarsministeriets talesman Igor Konashenkov sade att det vore kontraproduktivt att förlänga pauserna – det skulle bara ge terroristerna möjlighet att återupprätta sin stridsduglighet.

Ryska och syriska stridsplan har avstått från att bomba staden Aleppo sedan den 18 oktober, bland annat för att ge civilbefolkningen en chans att fly. Förvånansvärt få har utnyttjat den möjligheten. Ryssland och den syriska regimen hävdar att rebellerna i Aleppo hindrar civila från att fly, att de hålls kvar som gisslan, mänskliga sköldar, på samma sätt som civilbefolkningen i Mosul.

I medier som är lojala med Bashar al-Assads regim i Syrien, beskrivs också belägringen av Aleppo i samma termer som offensiven mot Mosul – man berättar till exempel om hur den syriska armén, ledd av Tigerstyrkan, lyckats bryta igenom jihadisternas försvarslinje och befria en kyrka och en vetenskapsakademi.

Rebellerna har inte antagit erbjudandet om att fly, trots att FN-sändebudet Staffan de Mistura lovat att själv garantera deras säkerhet. Istället försöker rebellerna bryta belägringen av östra Aleppo där militanta grupper med kopplingar till Al-qaida samarbetar med USA-understödda rebeller.

Flera civila som uttalat sig för internationella medier inifrån östra Aleppo, säger att de inte vågar fly, för att de inte litar på löften om att de inte kommer att utsättas för repressalier om de använder de så kallade humanitära korridorerna där de kommer att tas emot på andra sidan av den syriska armén.

En man sa så här till BBC: "Om en mördare bryter sig in och dödar din son och din dotter och sedan efter tio dagar säger: kom och bo hos mig, skulle du då lita på honom?" frågade pappan i östra Aleppo.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".