Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besvikelse i Skåne över förlängda gränskontroller

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 12.26
Regionråd: Konstigt att regeringen inte har lyckats lösa den frågan
(1:49 min)
Bilden visar passagerare som klivit av tåget från Danmark på Hyllie station i Malmö. De köar framför två poliser som gör gränskontroll. På en skylt ser man att tåget är försenat. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Polisens gränskontroll på Hyllie station i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Regionrådet Henrik Fritzon (S) kritiserar att det inte kom något besked om förenklingar för tågpendlarna.

Regeringen beslutade i dag att förlänga de tillfälliga inre gränskontrollerna till den 11 februari nästa år. Den 2 november fattades beslutet att förlänga id-kontrollerna för alla som reser med buss, tåg eller färja från Danmark till Sverige till den 4 februari.

– Jag hoppas verkligen att detta nu blir den sista förlängningen som görs av både gräns- och id-kontrollerna. De har en väldigt skadlig inverkan på den gemensamma arbetsmarknad som vi har här nere, säger Henrik Fritzon (S), ordförande för regionstyrelsen i Skåne.

Uppemot 15 000 personer arbetspendlar varje dag mellan Skåne och Danmark. De flesta pendlar till jobb i Danmark. Framförallt tågpendlarna får nu fortsätta att leva med tidsödande kontroller på eftermiddagarna när de ska hem från jobbet. 

De måste dels gå igenom id-kontroller på stationen på Köpenhamns flygplats och dels den inre gränskontrollen som görs på Hyllie station i Malmö. På grund av kontrollerna har tidtabellen anpassats så att tågen numera bara går var tjugonde minut istället för var tionde. Resan mellan Köpenhamn och Malmö som tidigare tog 35 minuter har blivit över timmen lång, och ibland ännu mer än så. Eftersom det går färre tåg är de dessutom ofta fullsatta. 

Henrik Fritzon och flera andra skånska politiker har drivit hårt att kontrollerna på något sätt ska samordnas eller förenklas. De anser att det skulle kunna ske om svensk polis kunde kontrollera pass ombord på tågen istället. Det kräver dock en överenskommelse med den danska regeringen och någon sådan presenterades inte idag, vilket gör Henrik Fritzon besviken.

– Jag tycker att det är konstigt att regeringen inte har lyckats lösa ut den frågan med den danska regeringen på de över tio månader som kontrollerna har varit, säger Henrik Fritzon. 

Region Skåne har redan utlovats 42 miljoner kronor i kompensation för de kostnader man har för den personal som utför id-kontrollerna på stationen på Köpenhamns flygplats. Men samtidigt har resandet med Öresundstågen gått ner med 15 procent och Skånetrafiken räknar med en total förlust på runt 100 miljoner kronor. De pengarna vill man att regeringen ska stå för. Om regeringen säger nej kan Region Skåne tänka sig att gå vidare med sina krav till Justitiekanslern.

– Ja, vi har ju också tittat på om vi ska låta Justitiekanslern titta på den frågan. Men det är inget vi har bestämt ännu, det får vi i så fall återkomma till, säger Henrik Fritzon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".