gränskontroller och furtenbach
Foto: Johan Nilsson/TT/Sveriges Radio

Furtenbach: Inte sista gången gränskontrollerna förlängs

Sveriges gränskontroller förlängdes i dag. Och det lär inte vara sista gången, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Inga beslut är fattade än, men de jag talat med i regeringskansliet säger att det troligaste är att både id-kontrollerna, på bland annat färjor och bussar, och gränskontrollerna kommer finnas kvar ytterligare en tid. Men att gränskontrollerna kommer att trappas ner. Dessutom ska praktiska förenklingar göras för pendlarna.

– När inrikesminister Anders Ygeman mötte journalisterna i dag sa han ju att kontrollerna behövs för att EU-länderna inte gör vad de lovat för flyktingmottagningen. Det är ju ett jätteproblem, och knappast något man löser snabbt.

Varför vill regeringen ha kvar kontrollerna?

– Den vill absolut inte tillbaka till läget förra hösten, när bilden var att regeringen och svenska myndigheter tappat kontrollen. Regeringen vill inte heller ta bort kontrollerna för tidigt, och sen kanske tvingas införa dem igen.

– Dessutom ser regeringen id-kontrollerna och gränskontroller som ett sätt att ha både hängslen och livrem: om inte rederier och bussbolag varit noga med id-kontrollerna finns ändå gränskontrollerna. Men viktigast för regeringen är id-kontrollerna.

Hur vill regeringen göra det lättare för pendlarna då?

– Som regeringen ser det vore det bästa om båda kontrollerna kunde göras samtidigt på Kastrup. Men det har visat sig vara svårt praktiskt. Huvudspåret nu är istället att när det gäller id-kontrollerna ska pendlarna inte behöva byta spår på Kastrup. Det pågår nu försök med det.

– När det gäller gränskontrollerna är huvudspåret att svenska kontrollanter ska börja kontrollera passen så fort tåget kommit över svenska gränsen och är på väg till stationen Hyllie. Det är en väldigt kort resa, så då får det räcka med stickprov bland passagerarna. Poängen är att tåget inte skulle behöva stå still i Hyllie.

Regeringen har ju diskuterat lösningar med Danmark länge, varför kommer det ingen uppgörelse?

– Enligt mina källor har det varit svårare än väntat att komma överens med den danska regeringen. Möjligen bidrar det att den ogillar de svenska id-kontrollerna, eftersom de gjort att en del asylsökande inte kommit längre än till Danmark.

– Ett särskilt dilemma är också att lösningar som skulle kräva lagändringar i Danmark tar för lång tid, och kanske inte går att få igenom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".