Myndigheter och företag varnas för utpressningsförsök av hackare

Polisen: "Inte en bra idé att betala"
2:18 min

Nu varnas svenska företag och myndigheter för ett försök till utpressning. Hotet är att annars ska en överbelastningsattack ske.

Enligt Polisen har svenska organisationer fått hot skickade till sig från en grupp som kallar sig för New World Hacker. Både banker och statliga organisationer ska ha drabbats.

Om de inte betalar 1,4 bitcoin ska de utsättas för en överbelastningsattack, enligt dagens växlingskurs för bitcoin motsvarar det strax över 9 000 kronor. Gruppen hotar också med att använda ett utpressningsprogram som krypterar företagens datorer.

Polisen uppmanar de som får hotet att inte betala och att polisanmäla det inträffade. Det är också viktigt att spara alla möjliga spår som e-post.

Det finns just nu en formell polisanmälan men Anders Ahlqvist på polisens it-brottscentrum säger att han känner till fler fall.

– Det vi gör nu är att vi samlar information, dels vill vi gärna få in information från de som har fått de här mejlen och så finns det ett internationellt samarbete. Det är ju så att nästan alla it-brott är internationella i dag, säger Anders Ahlqvist.

Det här är inte första gången utpressningsförsök kopplas till hot om överbelastningsattacker. Polisen kan i dag inte svara på om personerna bakom verkligen har möjlighet att göra verklighet av hoten men ingen har drabbats av det än.

Vid tidigare liknande liknande försök har det inte alltid resulterat i attacker även om den drabbade inte betalar. Samtidigt säger Anders Ahlqvist att de vet att det finns grupper som kan utföra stora överbelastningsattacker.

Om man får hot kan det ändå vara läge att se över hur organisationen skulle hantera en överbelastningsattack eller ett utpressningsprogram.

– Det här är ju ingen ny företeelse så har man inte funderat tidigare på hur man ska skydda sig är det nog väldigt hög tid att göra det.

Summan på 9 000 kronor kan låta blygsam men det är en rätt normal nivå för bedragarna att lägga sig på, enligt Anders Ahlqvist.

– I den här branschen finns det tabeller för vad man ska begära. Begär man för lite blir det för liten inkomst, begär man för mycket kommer folk inte betala.

En grupp som kallar sig New World Hacker har tidigare försökt ta på sig den stora överbelastningsattacken som sänkte över tusen sajter i slutet av oktober. Bland annat drabbades MSB, Regeringen och SF Bio i Sverige.

Samtidigt tvivlar säkerhetsexperter på att det verkligen stämmer. Det kan alltså handla om någon som försöker bygga upp sitt rykte på något andra utfört.

Attacken i oktober utfördes av ett nätverk av kapade övervakningskameror, digitala videoinspelare och andra saker i det som brukar kallas sakernas internet. Programmet som kapade dessa prylar heter Mirai och det kan laddas ner från nätet. Det är därför relativt enkelt för hackare att bygga upp ett nätverk av kapade maskiner.

När Mirai användes i attacken i oktober var det en av de största överbelastningsattackerna som skett. Sedan dess verkar dock dess styrka ha avtagit. Under det amerikanska presidentvalet skedde flera attacker med Mirai mot bland annat presidentkandidaternas sajter, men ingen av dem lyckades.

Enligt säkerhetsföretaget Flashpoint som bevakar Mirai beror det på att botnätet fragmenterats. Det finns ett begränsat antal sårbara sakernas internet-prylar kopplade till nätet som kan tas över av hackarna. För några veckor sedan kontrollerades de av ett fåtal aktörer, men nu märker Flashpoint av ett femtiotal som kontrollerar en liten del var.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".