helene hellmark knutsson
Foto: Henrik Montgomery/TT

Ministern: Lärarlönelyftet används inte som det ska

"Vi behöver öka tydligheten med syftet"
1:06 min

Efter den hårda kritiken mot det så kallade lärarlönelyftet kritiserar nu ministern för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson, kommuner och andra skolhuvudmän för att inte följa intentionen med reformen.

På ett möte i dag mellan regeringen och arbetsmarknadens parter inom skolan, betonade Helene Hellmark Knutsson att pengarna som delas ut till de lärare som får del av lärarlönelyftet inte ska vara tillfälliga.

– Vi behöver öka tydligheten med syftet att det här är ett sätt att just uppvärdera lärarnas löner. Det här är precis som det står i förordningen ett sätt att driva på ett lokalt lönearbete, säger Helene Hellmark Knutsson.

Lärarlönelyftet som ger särskilt skickliga lärare möjlighet att få mellan 2 500 till 3 500 kronor extra har ju väckt stor debatt. Reformen har kritiserats för att splittra lärarkollegor och till och med få lärare att säga upp sig. Kriterierna som har gjorts tillsammans med arbetsgivarorganisationer och lärarfacken har de ändå kritiserats för att vara luddiga.

Dessutom används de tre miljarderna som staten betalar ut till de huvudmän som sökt olika. Ungefär en tredjedel av de huvudmän som sökt ser inte det här som ett lönelyft för dem som får det utan snarare ett ettårigt arvode, för att inte kostnaderna för lärarlönerna ska skjuta i höjden.

Vad säger du till de som inte anser sig ha råd att permanenta de extra pengar som lärarna får?

– Det är inte så att staten har tagit över hela lönebildningsansvaret, utan vi har gett ett tillskott på tre miljarder till kommunerna och friskolorna, säger Helene Hellmark Knutsson.

Relaterat

Mer om Utbildning & skola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".