Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplog, och landshövdingen i Norrbottens län, Sven-Erik Österberg.
Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplog, och landshövdingen i Norrbottens län, Sven-Erik Österberg. Foto: Sveriges Radio

Förslag om statlig jobbflytt får positiva reaktioner

"Norrbotten är redo att ta emot mera statliga jobb"
1:25 min

Ekot nyhet idag om att en grupp politiker från alla åtta riksdagspartier diskuterar att flytta tiotusen statliga jobb från storstäderna ut i landet har väckt reaktioner.

En av dem som är positiva är Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplog.

– Jag tycker att det är ett bra initiativ. Vi vet att en bra och blandad arbetsmarknad bygger oftast på att kvinnorna har bra akademiska arbetstillfällen att falla tillbaka på, säger Britta Flinkfeldt. 

– Det är inte hela sanningen, men det är en jätteviktig pusselbit som många glesbygdskommuner saknar idag, säger hon. 

Det Ekot har kunnat berätta om i dag är att den så kallade parlamentariska landsbygdskommittén, som består av politiker från alla åtta riksdagspartier, just nu diskuterar den skarpa siffran 10 000 när det gäller antalet statliga jobb som ska flyttas ut från storstäderna.

Nyheten har väckt positiva reaktioner. Men att flytta myndighetsjobb är också problematiskt eftersom det finns stor risk att tappa kompetens. När regeringen i somras aviserade att man ville flytta den så kallade e-hälsomyndigheten från Stockholm till Kalmar, möttes man av kritik och varningar om just tappad kompetens.

Men landshövdingen i Norrbottens län, Sven-Erik Österberg, tror att kommunerna i hans län kommer att klara kompetensförsörjningen, bland annat för att man redan har fått jobb från Transportstyrelsen och Arbetsförmedlingen.

– Det är egentligen bara positiva erfarenheter av det. Så att tittar man på det så borde Norrbotten ligga mycket väl till, säger Sven-Erik Österberg.

– Norrbotten är redo att ta emot mera statliga jobb, det kan vi i alla fall säga, säger Sven-Erik Österberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".