mur, trump
Foto: TT/AP

Tyskt företag vill bygga Trumps utlovade mur

Flera företag i Tyskland hoppas på fördelar med Trump som USA:s president
2:11 min

Den tyska betongjätten Heidelbergcement levererar gärna cement om Donald Trump gör verklighet att sitt vallöfte att bygga en mur på gränsen till Mexiko.

Kommentaren från företagets vd har utlöst en våg av arga reaktioner i Tyskland. Men det är flera företag som hoppas på fördelar efter Trumps valseger, däribland också Deutsche Bank.

Skulle den omtalade muren verkligen byggas skulle den förmodligen inte bestå av trä utan av betong, sade Bernd Scheifele, chef världens ledande betong- och cementtillverkare i Heidelberg. Han hoppades att det internationella företaget skulle dra nytta av projektet som leverantör av byggmaterial i Texas och Arizona.

Uttalandet, som har mötts av starka reaktioner, gjorde han i samband med presentationen av företagets kvartalsrapport, just som valresultatet i USA blivit klart. Det var också samma dag som Tyskland firade att Berlinmuren revs för 27 år sedan.

Tanken att tyska företag skulle profitera på en ny mur mot människor är för många tyskar oacceptabel. Men företrädaren för industri- och handelskamrarnas paraplyorganisation tar företagsintressena i försvar.

– Ett tyskt företag får naturligtvis ta rimliga och lagliga uppdrag var som helst i världen. Nu har amerikanerna röstat för muren och då kan vi inte agera internationella överdemokrater och tala om för dem vad de får och inte får göra, sa Martin Wansleben på näringslivets intresseorganisation.

Det är många tyska företag som i dessa dagar analyserar konsekvenserna av det amerikanska valresultatet. En av Donald Trumps största långivare är Deutsche Bank. Mer än 2,5 miljarder dollar har banken lånat ut till Trump och hans bolag genom åren, enligt tidningen Wall Street Journal.

I dag har Trump en skuld på drygt 100 miljoner dollar till banken som är intrasslad i en stor rättstvist med amerikanska myndigheter. För högriskaffärerna med amerikanska huslån som ledde till den globala finanskraschen 2008, krävs Deutsche Bank på ett rekordstort skadestånd om 14 miljarder dollar, motsvarande drygt 120 miljarder kronor.

Förlikningsförsöken pågår fortfarande och här spekuleras det i att banken har allt att vinna på att dra ut på förhandlingarna tills Trump har tillträtt i januari, då en ny administration under hans ledning skulle kunna vara mer villig att gå banken till mötes.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".