Bilden visar två poliser på väg in i ett Öresundståg på Hyllie station i Malmö, för passkontroll. Foto: Johan Nilsson/TT.
Foto: Johan Nilsson/TT.

Lättnader för Öresundspendlare dröjer

Ygeman: "Vi har kastat upp alla möjliga lösningar".
1:50 min

Den inre gränskontrollen förlängs till den 11 februari nästa år.

Regeringen beslutade om förlängningen vid ett extra möte idag. Men det är fortfarande oklart om Sverige och Danmark kan enas om lättnader för pendlarna.

– Jag hade nog hoppats att vi skulle kunna ha kommit längre med samtalen med Danmark. För att vi har ju ett gemensamt problem att lösa, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Det är särskilt de som pendlar med Öresundstågen som har fått mycket långa restider på grund av gränskontrollerna och de id-kontroller som görs på alla som reser med tåg, buss eller färja från Danmark till Sverige. 

I Skåne kräver många att kontrollerna ska förenklas. En tanke är att göra passkontrollerna ombord på tågen, på de knappa fyra minuter och 45 sekunder som tågresan tar från den svenska gränsen uppe på Öresundsbron och fram till Hyllie station i Malmö. Anders Ygeman tror att det vore fullt möjligt, om de id-kontroller som görs på stationen på Köpenhamns flygplats Kastrup innan är tillräckligt bra.

– Det är nog möjligt att göra stickprovsvisa kontroller på tågen på den tiden om id-kontrollerna håller en hög nivå, säger Anders Ygeman. 

Men att göra stickprov ombord avvisas helt av gränspolisen.

– Då skulle man hålla på med någon slags etnisk profilering. Det är inte bra. Sverige har sagt att vi inte tillämpar stickprov i gränskontrollen. Vi kontrollerar allt eller inget, säger Jonn Lamberth, kommissarie på gränspolisen i Region Syd.

Kontroller ombord skulle också kräva tre gånger så många kontrollanter som idag och vara rent praktiskt svåra att göra på de ofta överfulla tågen. 

Det finns också andra problem i förhandlingarna, till exempel om Danmark kan gå med på att svensk polis agerar på dansk mark. Anders Ygeman hoppas på en lösning, närmast på en fredag om en vecka då han träffar sina danska ministerkollegor Sören Pind och Inger Stöjberg i Bryssel.

– Vi har inte låst oss för den ena eller andra lösningen, vi har kastat upp alla möjliga lösningar med Danmark på bordet och så ser vi vad som går att komma ut ur det, säger Anders Ygeman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".