Delad bild: Fotbollsspelare knyter sina skor och en duva flyger förbi Eiffeltornet
1 av 4
Innan matchen Sverieg-Frankrike hålls en tyst minut. Foto: TT/SVeriges Radio, bildmontage
porträtt på säkerhetsvakt vid grind
2 av 4
Säkerhetsvakten Salim Toorabally kommer jobba under matchen. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio
Två män utanför Stade de France
3 av 4
Bröderna Amadou och Mori ska se VM-kvalmatchen. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio
En vakt står vid ett avspärrade Stade de France
4 av 4
Stade de France avspärrat efter attentaten 13 november 2015.

Sverige på arenan – ett år efter terrorattentaten i Paris

En tyst minut inleder matchen
1:40 min

Det blir en känslosam inledning på fotbollsmatchen mellan Sverige och Frankrike på Stade de France i Paris ikväll i VM-kvalet.

Det har gått ett år sedan attentaten i Paris som dödade 130 människor. Självmordsbombare slog till också mot arenan under dåden och en tyst minut ska inleda matchen i kväll där president Hollande också ska vara med.

Explosionerna utanför Stade de France för nästan exakt ett år när Frankrike och Tyskland spelade en vänskapsmatch, också president Hollande satt på läktaren. De tre terroristerna lyckades bara döda en person vid arenan, men över 50 människor blev skadade, flera svårt.

Säkerhetsvakten Salim Toorabally stoppade en ung man utan biljett från att komma in. Det visade sig sig vara en självmordsbombare. Efter explosionen gjorde vakten första hjälpen och de chockerande bilderna finns kvar inom honom och väcks åter till liv nu. Ikväll jobbar han igen.

Sportbarerna vid arenan har förlorat många kunder när människor har blivit mer rädda för folksamlingar. Matchen har flyttats från söndag som är årsdagen.

– Det blir ett nöje att se matchen, tack för att ni kommer hit, säger bröderna Amadou och Mori.

Men de vet inte hur Sverige ska klara att slå Frankrike utan spelaren Zlatan Ibrahimovic som många här också saknar efter flytten från Paris.

Vad anser ni om säkerheten här?

– Det är väldigt, väldigt mycket säkerhet här. Efter dåden har kontrollerna stärkts mer vid fotbollsmatcher i Frankrike.

Mer om Årsdagen av Parisattentaten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".