Delad bild: Sarah Palin, Rudy Giuliani och Jeff Sessions.
Sarah Palin, Rudy Giuliani och Jeff Sessions förekommer i spekulationerna. Foto: David Zalubowski/AP/TT, John Locher/AP/TT, Carolyn Kaster/AP/TT

Spekulationer kring USA:s ministrar – här är namnen

Donald Trumps vuxna barn kan också få poster
2:34 min

USA:s tillträdande president Donald Trump förbereder sig nu på att ta över i Vita huset, och har samlat sina närmaste medarbetare för överläggningar. Sveriges Radios Ginna Lindberg rapporterar från Washington.

– Det senaste är att Donald Trump meddelar sig på Twitter, som han brukar. Han twittrade för en stund sedan att han har en intensiv dag framför sig i New York och snart kommer att fatta beslut om vilka som ska ingå i hans administration. Vilka detta ska bli spekulerades det frenetiskt om här i Washington, säger Ginna Lindberg. 

En kandidat till den viktiga utrikesministerposten ska vara Newt Gingrich, den omstridde tidigare talmannen i representanthuset. Som försvarsminister däremot pratas det om Jeff Sessions, en starkt konservativ senator från Alabama. Dessutom pratas det om New Yorks tidigare borgmästare, Rudy Giuliani, som oblygt har lanserat sig själv som kommande justitieminister. 

– Ett annat känt namn, Sarah Palin, återkommer i spekulationerna. Hon är den tidigare vicepresidentkandidaten som har lanserat sig själv som kommande energiminister, säger Ginna Lindberg. 

Det är inte heller omöjligt att Trumps arvingar får fina utnämningar.

– Det skulle kunna vara så att några av Donald Trumps vuxna barn kommer att ingå i några roller i hans nya administration.

På Twitter har Donald Trump även kommenterat protesterna mot honom.

– Han har uttalat sig på ett ganska motsägelsefullt sätt. Först sa han att det här är yrkesdemonstranter – att de blir påhejade och hetsade av medierna. "Det här är väldigt orättvist", skrev han i en tweet. Sedan twittrade han på nytt och skrev att han älskar att demonstranterna visar passion för vårt fantastiska land. Så det är ganska dubbla budskap från USA:s tillträdande president.

Demonstrationerna mot honom väntas fortsätta ikväll.

– Det är framför allt unga som protesterar, många som är frustrerade över valresultatet. Många, inte minst muslimer och amerikaner med lantinamerikansk bakgrund, känner sig hotade och oroliga över vilken politik Trump kommer att driva gentemot minoriteter, säger Ginna Lindberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".