Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trafikborgarråd om snökaoset: Har inte fungerat som det ska

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 21.04
"Jag har bett om att få en redogörelse för vad som hänt"
1:41 min
Bild från snökaoset i Stockholm och en bild på  Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).
Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP). Foto: Henrik Montgomery/TT, Jonas Ekströmer/TT.

Efter ett par dagars snökaos i Stockholmsområdet är trafiken nu tillbaka i normalläge, enligt Trafikverket. Men röster höjs nu om att snöröjningen på vägarna inte hållit måttet.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) delar bilden om att snöröjningen inte fungerat.

– De rapporter som jag har fått är att det inte fungerat som det ska. Uppenbarligen har snöröjningen kommit igång för sent och inte gjorts riktigt så som det är tänkt, säger han.

– Stockholmarna har inte kommit fram till skolan och arbetet och så vidare. Så ska det inte vara och jag beklagar detta.

Vad ska ni göra nu för att inte hamna i samma svårigheter nästa gång det kommer så mycket snö?

– Jag har bett om att få fram en redogörelse för vad som hänt. När kom rapporterna om väderleken, när kom egentligen snöröjningsinsatserna kom igång och hur det sköttes? Då kan vi se om det brustit eller om det bara var extremt snöoväder som kom.

– När vi fått den rapporten och de genomgångarna får vi se om vi kan förändra systemet så det inte blir så här allvarligt. Att det snöar mycket ställer till det men det ska inte ställa till det på det här sättet, säger Daniel Helldén.

Sedan mätningarna började för 111 år sedan har det inte fallit så mycket snö en novemberdag i Stockholm som i onsdags. 39 centimeter.

Snömängden strandsatte många bilister och ställde in all busstrafik. 

I dag, två dagar senare, har läget börjat ordna upp sig på vägarna, enligt Trafiverket. Men läget på sjukhusen i Stockholmsområdet är fortfarande väldigt ansträngt, även om ambulanserna nu lättare kommer fram tack vare bättre plogning. Framför allt handlar det om halkolyckor, berättar chefsläkaren på Stockholms landsting, Anna Nergårdh.

– Jag vet att flera av sjukhusen har prioriterat om sin operationsverksamhem. Man använder fler av sina operationssalar till ortopediska ingrepp än vanligt. Det kan också vara så att man kan behöva göra medicinska omprioriteringar och skjuta upp planerade operationsingrepp för att klara de akuta halkolyckorna.

– Men jag tror att det kommer vara ett högt tryck på den ortopediska verksamheten så länge det är så här halt, säger Anna Nergårdh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".