Delad bild: Trump hutter med näven och Chris Christie ser inte glad ut
Donald Trump och Chris Christie. Foto: TT/Sveriges Radio, bildmontage

Trump byter ut Chris Christie

"Chris Christie kan vara en belastning"
2:44 min

Den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trump har petat New Jersey-guvernören Chris Christie som chef för sitt så kallade övergångsteam, som förbereder maktskiftet.

Jobbet går nu till den blivande vice presidenten Mike Pence.

– Chris Christie, som varit chef hittills, får flytta ner ett pinnhål och blir vicechef för övergångsteamet, säger Ekots utrikeschef Ginna Lindberg från Washington.

Hur ska man tolka att Trump byter ut den som ska leda arbetet med att bilda en regering?

– Jag tror att man ska tolka det som att Chris Christie möjligen kan vara en belastning.

– Guvernör Chris Christie från New Jersey har ju varit inblandad i en politisk skandal hemma i New Jersey, och två av hans nära medarbetare är dömda för denna skandal. Det kan göra att han petas ner och blir vice-chef. 

Att det är Mike Pence som blir chef tror Ginna Lindberg kan bero på att Donald Trump har insett att han kanske behöver kontakter med etablissemanget i Washington.

– Mike Pence har goda kontakter i kongressen efter sina år som kongressledamot och det kan komma till nytta nu när Trump ska sätta ihop en regering och ett eget kabinett, säger hon.

Vilka namn är det som det spekuleras mest om för ministerposter?

– Bland annat så diskuteras att tre av Donald Trumps barn skulle vara aktuella, inte som ministrar men för poster i administrationen. Det är Ivanka, Donald Junior, Eric Trump och även svärsonen Jared Kushner, säger Ginna Lindberg.

– När det gäller ministerposter talas det mycket om Newt Gingricht den omstridde tidigare talmannen för representanthuset som en tänkbar utrikesminister.

– Det pratas mycket om Jeff Sessions som är en mycket starkt konservativ senator i rollen som försvarsminister och faktiskt Sarah Palin den tidigare mycket omstridda vice-presidentkandidaten som själv har sagt att hon skulle vilja bli energiminister.

Trump har precis intervjuats av tidningen Wall Street Journal, har det kommit fram några nyheter?

– En mycket intressant nyhet därifrån är att han säger att det här vallöftet att han skulle riva upp hela Obamas sjukvårdsreform, nja det är inte säkert att han kommer att göra det.

– Han kan tänka sig att överväga förändringar av reformen i stället för att dra tillbaka den helt och hållet säger han i den här intervjun.

Donald Trump får också en fråga av reportrarna på Wall Street Journal om hans retorik och hårda tal under valkampanjen och ifall han var för hård?

– Nej svarar Donald Trump, jag vann ju, säger Ekots utrikeschef Ginna Lindberg i Washington.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".