Donald Trump och Barack Obama.
Foto: AP/TT

Trump svajar om Obamacare

"Svårt att tolka det på något annat sätt"
1:46 min

Den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trump har gett sin första intervju till tidningen Wall Street Journal. Trump verkar nu svänga från tidigare vallöften.

Ekots utrikeschef Ginna Lindberg befinner sig i Washington.

– Det som får störst uppmärksamhet och störst rubriker är att han talar om president Obamas stora sjukvårdsreform Obamacare, säger Ginna Lindberg.

– Under hela valrörelsen har Donald Trump sagt att han ska riva upp den här historiska sjukvårdsreformen och ersätta den med en ny. Nu säger han i intervjun med Wall Street Journal att det inte är så säkert att han kommer att riva upp den, han antyder att han kan tänkta sig en kompromiss i stället där man ändrar på delar av reformen i stället för att ersätta den.

Så han börjar redan dra tillbaka vallöften?

– Ja, det är svårt att tolka det på något annat sätt. Det här har varit ett otroligt tydligt löfte att han ska "riva upp och ersätta" Obamacare det har han sagt många gånger.

– Om det här nu stämmer som han säger till Wall Street Journal så är han inte helt säker på detta utan kan tänka sig en kompromiss.

– Man brukar säga det om politik "att kampanja är poesi men att regera är prosa". Nu är det verklighet och då är det inte lika lätt att uppfylla alla vallöften, säger Ginna Lindberg.

Relaterat

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".