Demonstration mot Donald Trump i Miami.
Demonstranter i Miami. Foto: Al Diaz/TT.

Nya protester mot Trump

För fjärde dagen i rad demonstrerar människor i USA mot Donald Trump och hans seger i presidentvalet.

I New York samlades omkring 1 200 personer på Washington Square på nedre Manhattan. Många var familjer med barn och några bar enorma, röda ballonger och plakat med hjärtan och orden "fred och kärlek".

– Vi är här för att visa stöd för de människor Trump har kränkt, för att visa våra barn att vi alla har en röst, och för att stå upp för människors rättigheter, säger 41-åriga Kim Bayer.

– Vi är rädda att Trumps administration blir en katastrof för mänskliga rättigheter. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Vi behöver vara här, och vi måste vara högljudda.

Även under lördagen planeras en stor demonstration på samma plats, och på flera andra håll runt om i USA.

I Miami, Florida, samlades omkring 1 000 människor i en demonstation under fredagen. Senare blockerade människor bland annat en stor motorväg, enligt NBC News.

Efter Trumps chockseger över demokraternas Hillary Clinton i presidentvalet i tisdags har tusentals människor protesterat i städer runt omkring i USA. De flesta demonstrationer har gått lugnt till.

Landet är djupt splittrat. 59,5 miljoner människor röstade på Trump i valet, 200 000 färre än de 59,7 miljoner som röstade för hans motståndare, demokraten Hillary Clinton.

Men republikanen fick sina röster i "rätt" delstater, vilket ger honom fler elektorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".