Delad bild: En skylt där det står "Vi älskar Obamacare" och Donald Trump.
Donald Trump har tidigare kallat Obamacare för en katastrof. Foto: Charles Dharapak/AP/TT, Mandel Ngan/AFP/TT

Trump backar från vallöfte om att riva upp Obamacare

"Delar av lagen är mycket bra"
1:39 min

USA:s tillträdande president Donald Trump backar från ett av sina främsta vallöften, löftet att helt riva upp Obamas omstridda sjukvårdsreform. Trump säger nu att han kan tänka sig att behålla delar av sjukvårdslagen.

Det har varit ett av Donald Trump mantran under valkampanjen: gång på gång har han lovat att skrota president Obamas historiska – och omdiskuterade – sjukvårdsreform. Obamacare ska rivas upp dag ett, och ersättas med en ny lag, sa Trump till jublande väljare så sent som kvällen före presidentvalet:

– Verklig förändring börjar med ett omedelbart upphävande av Obamacare.

Obamacare är en katastrof, sa presidentkandidaten Trump. Men nu, som blivande president, låter det annorlunda. I en intervju med Wall Street Journal säger Donald Trump att han överväger att behålla viktiga delar av sjukförsäkringslagen.

Vändningen kommer efter att Trump samtalat med Barack Obama, som ska ha uppmanat honom att tänka om och låta lagen vara kvar. I en intervju med CBS utvecklar Donald Trump sina nya planer för sjukförsäkringspolitiken:

– Delar av lagen är mycket bra. Vi kommer absolut försöka behålla dem, sa Trump.

Uttalandet väntas reta upp många republikanska väljare, som starkt ogillar den omstridda sjukförsäkringsreformen och har sett fram emot att den ska rivas upp och ersättas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".