Isabella Lövin (MP) sommartalade i Avesta.
Klimatet i fokus när Isabella Lövin (MP) sommartalade i Avesta. Foto: Ulf Palm/TT

Miljöpartiet inleder kommundagarna

Lövin: Vi måste vara populisternas motpol
26 min

I helgen går Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar av stapeln i Sundsvall. Ekot sände live från språkröret Isabella Lövins tal.

– Det gör ont att förlora. Det amerikanska valet var inte vårt val men vår vision förlorade, inledde språkröret Isabella Lövin sitt tal.

– Trots att utvecklingen i världen gått framåt och fattigdomen har minskat, är många som är rädda. Landsbygden känner sig utanför, i skuggan av rädslan frodas populismen. I populismens värld ställer man grupper mot varandra, det hände i Brexitsdebatten i Storbritannien också, säger hon.

– Rörelsen bygger sin politik på rädsla för framtiden hos folk. Vi ser samma sak i Sverige. Vänner i denna tid så behövs vi gröna mer än någonsin. Vi behöver att samla folk kring en hoppfull framtid. Vi måste skapa en motvikt mot populismen. Vi har inte tid för sorg. Vi måste vara deras motpol, fortsatte Isabella Lövin.

Regeringen ökar på klimatbiståndet till de fattigaste länderna med 250 miljoner kronor. Det är, enligt klimatminister Isabella Lövin, en viktig signal när USA nu riskerar att minska sitt klimatstöd.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi står fast resolut vid våra åtaganden i Parisavtalet och lever upp till löftena om ekonomisk kompensation till de fattigaste länderna, säger Lövin.

– Miljöpartiets vision är 100 procentig fossilfri energiproduktion och vår politik har skapat jobb och minskat arbetslöshet bland ungdomar. Vi har visat att de som sa att miljöpolitik är skadlig för ekonomin har fel, säger Lövin.

Isabella Lövin klagar över att miljöpartites farmgångar inte lyfts fram säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Miljöpartiet har stängt vissa seminarier för journalister.

– Det är ett nytt miljöparti vi ser säger Ekots reporter Maggie Strömberg som har bevakat partiet i många år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".