En person skjuten vid Trumpdemonstration

1:45 min

En person har skottskadats i en demonstration mot USA:s nyvalde president Donald Trump i Portland i Oregon.

"Inget Ku Klux Klan, inget rasistiskt USA och ingen Trump", så lät det vid en demonstration i Miami natten till lördagen. För tredje kvällen i rad har människor samlats till protester på gatorna i Los Angeles, San Fransisco, Atlanta, Philadelphia och New York bland annat.  Många av dem som demonstrerar vägrar godkänna Donald Trump som blivande president.

– Trump är inte kvalificerad att bli president och han har bevisat om och om igen att han dessutom är rasist och sexist, säger Alia som gick med i demonstrationståget i Miami.

Hillary fick ju dessutom fler röster så det borde vara hon som vann, fortsätter Alia och syftar på det amerikanska valsystemet: fler väljare la sin röst på demokraten Hillary Clinton men republikanen Donald Trump fick sammantaget fler av de så kallade elektorsrösterna i de olika delstaterna och vann därmed valet.

De flesta protesterna natten till lördagen var fredliga men i Portland i delstaten Oregon i nordvästra USA sköts en person under demonstrationen. Enligt lokala medier var det en person i en bil som passerade demonstrationståget som hoppade ur och drog vapen och sköt.

Personen som träffades fördes till sjukhus och har enligt polisen inte livshotande skador. Mannen som sköt eftersöks och motivet är ännu oklart.

Tidigare på kvällen amerikansk tid hade polis i Portland avfyrat distraktionsgranater med starkt ljud och ljus för att få demonstranterna att skingras när de blockerade trafik och enligt polisen kastade föremål emot dem. Minst en demonstrant har också gripits där.


Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sverigesradio.se

Palmira Koukkari Mbenga
palmira.koukkari_mbenga@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista