Presidentvalet i USA

Kubas svar till Trump: Militärövning

1:38 min

Efter att Donald Trump vunnit presidentvalet i USA så säger Kuba att man kommer hålla en militärövning nu i veckan. Trump har lovat att stoppa den pågående islossningen mellan Washington och Havanna och är emot att häva handelsembargot.

– Obama har stärkt den kubanska regimen, och Hillary kommer fortsätta göra detsamma, sa Donald Trump när han höll tal inför grånande exil-kubaner i Miami för några veckor sedan.

Att Trump lyckades appellera till den äldre generationen av kubansk-amerikaner tros ha bidragit till att han vann Florida, som ju är en bastion för kubaner som flydde ön efter att Fidel Castro tog makten. 

De kubaner som kommit till USA på senare år är i allmänhet mer positiva till att Obama återupptagit de diplomatiska relationerna med Kuba. Han har öppnat en ambassad i Havanna, tillåtit flyg- och färjeförbindelser och underlättat för amerikaner att skicka pengar till sina anhöriga som bor på ön.

Trump har kallat Obama för en "usel förhandlare" och säger att han tänker ställa hårdare krav på president Castro. Han är emot att häva handelsembargot och har lovat att omförhandla mycket av det som Kuba och USA hittills kommit överens om.

Nu när det står klart att Trump blir USA:s nästa president så meddelar Kuba att man ska hålla en stor militärövning i veckan som kommer. Den regeringskontrollerade tidningen Granma skriver att befolkningen och militären "måste förberedas på fientliga angrepp".

I texten görs ingen direkt hänvisning till Donald Trumps seger i presidentvalet, men det är uppenbart att militärövningen utgör en varningssignal till Washington.

Genom historien har liknande övningar hållits när stämningen mellan länderna försämrats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista