Tomas Ramberg om Språkröret Isabella Lövin talade på Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar i Sundsvall på lördagen.
Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Foto: Sveriges Radio och TT

MP:s svåra orienteringslopp

Tomas Ramberg från MP-dagarna i Sundsvall
1:42 min

Språkröret Isabella Lövin gjorde sitt bästa för att trösta partifolket när hon inledde partiets kommun- och landstingsdagar i Sundsvall i morse. Hon liknade politiken vid ett orienteringslopp där man inte alltid kan springa rakt fram. Frågan är om det övertygar de väljare som tycker att partiet orienterar utan kompass, skriver Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Det började nästan övertydligt symboliskt. Först lanserades Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar med hashtaggen #mpkol.

Efter påpekande från partirevoltören Carl Schlyter - som var den som hårdast kritiserade att partiet accepterade Vattenfalls brunkolsaffär - ändrades ledordet till #mpdagarna. Partiets problem sammanfattat i ett sorglustigt hashtag-namn, alltså.

På den Lövinska orienteringsrundan behöver partiet passera flera svåra kontroller:

  • Invandringspolitiken. Partiledningen vill bli av med debatten om hur stor invandring Sverige ska ha. Den höll på att knäcka partiet förra vintern. Dessutom är MP och S oeniga om vad som ska hända när den tillfälliga flyktinglagstiftningen ska ersättas efter valet 2018. Därför vill partiledningen att fokus ska ligga på hur de som kommit till Sverige integreras. Helt i linje med regeringspartnern Socialdemokraterna, alltså.
  • Miljöfrågan. Om invandringen ska tonas ner som valfråga ska allt ljus i stället ligga på miljöpolitiken. Det är där väljarna känner igen partiet. Brunkolet har skadat, men nu gäller det att rikta intresset mot laddstolpar, solceller och internationellt klimatarbete.
  • Regeringsfrågan. Veckans trevare till Centern och Liberalerna om grön skatteväxling är Miljöpartiets försök att komma in i matchen om regeringsmakten efter 2018. Frieriet är i dagsläget obesvarat eftersom borgerliga partistrateger bedömer ett samarbete med MP som en större politisk belastning än ett samarbete med Socialdemokraterna. Alliansväljare gillar inte Miljöpartiet. För övrigt gillar MP-väljare inte de borgerliga heller. Så om ett samarbete i regeringsställning mot förmodan skulle förverkligas vore det en ännu värre påfrestning på väljarstödet än samarbetet med S. I verkligheten kämpar Miljöpartisterna för att alls finnas med i något regeringsalternativ hösten 2018.
  • Den interna splittringen. Fyra riksdagsledamöter under ledning av Carl Schlyter har bildat en egen fraktion. De planerar att rösta emot partilinjen och därmed den egna regeringen i flera frågor framöver. Sånt brukar sluta med partisprängning. Allt beror på hur stort stöd Schlyters grupp kan mobilisera ute i landet och i nuläget ser det bräckligt ut. För partiledningen är det därför enklast om fraktionen tynar bort genom att dissidenterna helt enkelt inte är tillräckligt starka för att ta strid på nästa partikongress och sedan mönstras ut från listorna inför nästa val. Men det finns de i partiet som pressar på för att gå hårdare fram och ta till disciplinära åtgärder mot Schlytergruppen.

Även om partiet tar sig förbi alla kontrollerna helskinnat är det ett annat Miljöparti än det som satte sig i regeringen hösten 2014. Utåt försvagat och tilltufsat. Inåt mera disciplinerat och med lägre debattak. Det gäller att få tillräckligt många väljare att gilla partiets nya skepnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".