Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på hårdare tag mot utbrytarna

Publicerat lördag 12 november 2016 kl 14.54
"Ledningen måste hitta en lösning"
(1:54 min)
Karin Pleijel MP kräver hårdare tag mot utbrytarna i riksdagen
Karin Pleijel MP kräver hårdare tag mot utbrytarna i riksdagen Foto: Ekot / TT

Partiledningen måste agera hårdare mot utbrytarna i miljöpartiets riksdagsgrupp. Det tycker flera tunga kommunalråd som samlas i helgen på partiets kommun- och landstingsdagar.

Karin Pleijel som är kommunalråd i Göteborg är en av dem som tycker att partiledningen nu måste lösa problemen i Miljöpartiets riksdagsgrupp.

- Jag tycker det är viktigt för att vara ett trovärdigt parti att man kan visa att man kan samarbeta. Vi är vana vid i kommunerna att ibland är det inte lätt att få ihop det. Men det måste man göra. Därför tycker jag att det är dags nu för partistyrelsen att man går in och hittar en lösning, säger hon.

De fyra riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Valter Mutt, Annika Lillemets och Jabar Amin slutade att gå på Miljöpartiets gruppmöten redan i våras. Detta efter att två av dem petats från sina talespersonposter, efter att ha gått emot partilinjen. Nu har de fyra bildat en egen fraktion, som håller egna möten och tillsammans beslutar hur de ska rösta i olika frågor.

Hittills har situationen hanterats internt i riksdagsgruppen. Men under kommun- och landstingsdagarna har kommunalråden haft flera olika möten och diskuterat läget i riksdagsgruppen.

- Det är självklart så att det påverkar vårt arbete lokalt och det finns en vilja att ena partiet, säger Maria Kjellberg Bordahl, sammankallande i Miljöpartiets kommun- och landstingskommitté.

Jon Karlfeldt som är sammankallande i Miljöpartiets partistyrelse tycker att det är riksdagsgruppens sak att hantera de inre stridigheterna och hänvisar till gruppens beslut om att partilinjen ska följas.

- Riksdagsgruppen har beslutat om sina regler för sitt arbete och de är beslutade i demokratisk ordning och ska följas. Partistyrelsen backar upp riksdagsgruppen fullständigt i de beslut de fattat om hur de ska arbeta. De som kan agera nu är de fyra riksdagsledamöter det handlar om. De kan agera genom att komma tillbaka och genom att följa regelverket, säger han.

Och språkröret Isabella Lövin sa så här tidigare i dag:

- Jag fokuserar på alla de som står upp rakryggat och med hela den ryggrad som kommun- och landstingspolitiker är, och kongressen är, att man har helt ställt sig bakom att vi sitter i regeringen. Vi kan inte fokusera på problemen, vi måste fokusera på visionerna framåt och arbetet framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".