Aktiehandlare på New York Stock Exchange.
Aktiehandlare på börsen i New York. Foto: TT

Så påverkar USA-valet svensk ekonomi

Politiska systemet kan sätta käppar i hjulet för Trumps planer
1:28 min

Riksbankschefen Stefan Ingves tror att valet av Donald Trump till ny president kan påverka även svensk ekonomi. Trumps löfte om miljontals nya jobb genom satsningar på infrastruktur skulle vara bra, men det finns också farhågor.

– Skulle verkligen de 25 miljoner nya jobben komma till stånd, då är det sannolikt till nytta för Sverige. Men samtidigt ska man komma ihåg att Donald Trump har sagt att han vill begränsa världshandeln mer än man gjort tidigare. Och Sverige är en liten, mycket, mycket öppen ekonomi. Vårt välstånd kommer från det att vi säljer saker till andra, som andra vill ha. Minskar världshandeln då är det till nackdel för Sverige, säger han i Ekots lördagsintervju.

Det stora orosmolnet för svensk ekonomi är alltså, enligt riksbankschefen, Donald Trumps protektionism. 

Trump har uttalat sig kritiskt om alla de stora handelsavtal som USA redan har. Även om det stora frihandelsavtal som EU förhandlat med USA i flera år nu. Flera bedömare tror att det ligger dåligt till.

Men Stefan Ingves, som under sina år i Internationella valutafonden följt amerikansk politik på nära håll, tror ändå att det politiska systemet kan sätta käppar i hjulet för Trumps planer:

– Så som den amerikanska politiken fungerar så är det senaten, det är representanthuset, det är Högsta domstolen, det är presidenten och det är delstaterna som ska bli överens. Det betyder att ljudnivån ofta är väldigt hög, men sen i slutändan händer det inte så mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".