Räddningspersonal transporterar döda kroppar efter attacken mot ett tempel.
1 av 2
Många skadade hann inte föras till sjukhus i tid utan dog på platsen. Foto: Rizwan Tabassum/AFP/TT
Pakistan.
2 av 2
Foto: Banaras Khan/AFP/TT

Många döda i terrordåd i Pakistan

Attacken skedde i svårtillgängligt bergsområde
2:00 min

Pakistan har utsatts för ytterligare ett terrordåd i går natt då en sufistisk helgedom i Baluchistan sprängdes när flera hundra människor samlats där vid solnedgången. Över 50 människor dog och över hundra skadades –många mycket allvarligt. IS säger att de ligger bakom dådet.

Varje kväll vid solnedgången samlas flera hundra människor vid det svårtillgängliga templet Shah Norani i Balochistan för en sufistisk sammankomst där transliknande danser ingår i den religiösa ceremonin. Det var mitt i den riten som sprängladdningen utlöstes. Det är inte klarlagt om det var en självmordsbombare eller om det var en utplacerad sprängladdning.

Eftersom templet ligger i ett mycket svårtillgängligt bergsområde utan vägar har räddningsarbetet varit besvärligt och många skadade hann inte föras till sjukhus i tid utan dog på platsen. Läkare vid det lilla lokala sjukhuset i staden Hub, tre timmars resa från templet, beskriver för lokala medier att många är svårt skadade.

– Vi har inte tillräckligt med plats att ta hand om alla så vi måste behandla dem även här ute. Många har mist armar eller ben, säger läkaren.

Den aktade religiösa platsen besöks av både sunnimuslimer, som är i majoritet i Pakistan och av minoriteten shiiter. Sufismen tror på levande helgon och tillber genom dans och musik men anses otrogna av radikala grupper som till exempel IS och talibaner.

Både president Mamnoon Hussain och premiärminister Nawaz Sharif har fördömt dådet och president Hussain la till att regeringen är fast besluten att utrota terrorism och extremism i landet.

Vid ett terrordåd för drygt två veckor sedan mot en polisskola i Balochistan, där 61 människor dog, sa en lokal militant organisation sig ligga bakom dådet i samarbete med IS. Det finns de i Pakistan som varnar för att i och med att IS trycks tillbaka i både Irak och Syrien kommer många IS-krigare tillbaka till Pakistan.

Mer om Pakistan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".