Klassrum och CSN-kuvert.
Foto: Berit Roal/TT, Jessica Gow/TT.

CSN driver in fler skulder från utlandssvenskar

Tar kontakt tidigare med skuldsatta
1:38 min

Utlandssvenskar är betydligt sämre på att betala sina CSN-lån. Men senaste året har CSN skärpt sina rutiner och nu börjar man se resultat.

 – Vi har utökat antalet ärenden som går till inkasso till att omfatta fler länder än tidigare och vi har även utökat vårt arbete med att etablera personliga kontakter för att få igång betalningen då vi ser att just den personliga kontakten är en framgångsfaktor för oss, säger Linda Edlund, kontorschef vid CSN.

Sedan 2010 kan den som inte sköter betalningarna dessutom få sitt lån uppsagt och CSN kan då kräva in hela beloppet på en gång. Det är en metod man i år har använt sig mer av än tidigare. Mellan januari och augusti inleddes 550 utredningar om uppsägning av studielånet för låntagare runt om i världen.

Genom att etablera en personlig kontakt med dem som riskerar att få lånet uppsagt har man också lyckats få fler att betala. Mellan januari och augusti  fick CSN in tre gånger så mycket pengar av personer som var satta under utredning, jämfört med föregående år.

– Den här ökningen beror på att vi har fått kontakt med fler kunder än tidigare där vi har kunnat visat hur viktigt det är att de startar sin återbetalning för att inte riskera en domstolsprocess.

Utlandsbosatta har länge varit överrepresenterade bland dem som inte betalar tillbaka sina studielån. Förra året fick CSN bara in 70 procent av den studieskuld som skulle betalats in av personer som är bosatta utomlands. Motsvarande siffra för personer som bor i Sverige var 94 procent.

Under de senaste åren har utvecklingen gått åt fel håll. Inbetalningarna från utlandet minskade mellan 2010 och 2014 enligt en rapport från Riksrevisionen som kom i våras.

Men nu ser man alltså ett trendbrott. Det är viktigt för studiestödssystemets legitimitet enligt CSN:s generaldirektör Christina Forsberg.

– Om det generösa system vi har ska vara hållbart över tid så behöver fler också betala tillbaka. De som bor utomlands är inte lika bra på det och vi tycker det är viktigt att se om vi kan öka den andelen, säger Christina Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".