PRESIDENTVALET I USA

Clinton om e-postaffären: FBI kostade henne segern

2:25 min

Runt om i USA fortsätter protesterna mot Donald Trumps valseger, och tiotusentals människor har för fjärde dygnet i rad demonstrerat i bland annat New York, Los Angeles och Chicago. Samtidigt har Hillary Clinton sagt att hon tror att det var FBI:s förnyade granskning av hennes e-post som gjorde att hon förlorade presidentvalet.

Tim Race är en av flera tusen demonstrerande demokrater utanför Trump Tower på den avspärrade femte avenyn i New York, och han håller med Hillary Clinton i hennes analys av valförlusten.

När FBI bara en dryg vecka före valet meddelade att man skulle granska e-post som dykt upp i en sexbrottsutredning mot en Clintonmedarbetares före detta man skadades Clintons kampanj allvarligt, tror Tim Race.

När FBI-chefen James Comey bara dagar före valet sa att inget misstänkt hade hittats var det redan för sent.

Tim Race menar att hela historien stärkte högerns korruptionsanklagelser mot Clinton, och att osäkra väljare övergav henne för gott, trötta på ännu ett stort frågetecken.

– E-postskandalen var ju en av Clintons största svagheter.

Clintons syn på vad som slutligen avgjorde valet har läckt ut från ett telefonmöte som hon i går höll med några av sina största bidragsgivare.

Där sas också att partiets egna mätningar visade att FBI:s granskningsbeslut gjorde att hon direkt tappade stöd i flera avgörande delstater.

Clinton leder dock fortsatt när det gäller antalet röster, visar den pågående räkningen. Men USA:s viktade valsystem gör att Donald Trump vunnit flest antal elektorer, och därmed presidentposten.

Att det är Trump som nu blir USA:s nästa president är svårsmält för de som anklagar honom och många av hans väljare för rasism och sexism, och det är också det Tim Race protesterar mot – inte mot valresultatet i sig, säger han.

Han håller ett plakat där han skrivit "Ingen rädsla! Inget hat! Någonsin!" och han tror att protesterna kommer att fortsätta ett bra tag till.

– För det är viktigt att nu visa solidaritet med dem som är rädda för att drabbas av Trumps utlovade politik, säger Tim Race.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista